Szerző: Barna József

2003. július 31. 11:18:42

Az IBM bejelentette Opteron processzorra épülő szervereit

Az IBM tegnap -- a japán Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének építendő szuperszámítógép bejelentésével egy időben -- bemutatta az AMD 64 bites Opteron processzoraira épülő szervercsaládját. Az eServer 325 típusjelű sorozat októbertől lesz megvásárolható.

Az IBM tegnap -- a japán Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének építendő szuperszámítógép bejelentésével egy időben -- bemutatta az AMD 64 bites Opteron processzoraira épülő szervercsaládját. Az eServer 325 típusjelű sorozat októbertől lesz megvásárolható.

Amint az ismert, az Opteron processzor április végi bemutatójának idején a nagy számítógépgyártók közül egyedül az IBM jelezte: a jövőben felhasználja a sunnyvale-i gyártó 64 bites lapkáit. A vállalat tegnap közölt részleteket az ősszel megjelenő új szerverekről, melyek az eSeries 325 nevet kapták, és amint rövid elnevezésük mutatja, nem tartoznak az Intel-alapú xSeries szervercsaládba.

Az eServer 325 1U méretű rackben lesz hozzáférhető egy- vagy kétprocesszoros kiszerelésben. A modellekhez akár a jelenleg leggyorsabb, 2 GHz-en futó Opteron 246 processzorok is rendelhetők. A rendszer maximálisan 12 Gbyte DDR333 memóriát támogat, egy Ultra320 SCSI RAID-vezérlővel, két merevlemezhellyel és két PCI-X bővítőhellyel rendelkezik. A szerver alaplapja az AMD 8111 és AMD 8131 lapkákra épül. Az eServer 325 sorozat nem a Newisys referenciadesignjára épül, hanem a vállalat által tervezett xSeries 335 szerver leszármazottja.

Az eServer 325 szerverek rekordteljesítményt nyújtanak a nagyméretű adatbázison végrehajtott, összetett ad hoc lekérdezések alatt nyújtott teljesítményt mérő TPC-H tesztben. A 100 Gbyte méretű adatbázis kategóriában a nyolc darab IBM eServer 325 szerverből álló, SuSE Linux Enterprise Server 8 operációs rendszert és IBM DB2 adatbázis-kezelő szoftvert futtató rendszer 12214 lekérdezés/óra (QphH) teljesítményt ért el 70 dollár/QphH mellett. Ez az eredmény messze felülmúlja a kategóriában korábban vezető IBM xSeries 445 és HP AlphaServer ES45 teljesítményét.

Az eServer 325 2919 dolláros ártól lesz megvásárolható október 17-től. A legolcsóbb konfiguráció két darab 1,4 GHz-es Opteron processzort, 1 Gbyte memóriát és egy 80 Gbyte-os IDE merevlemezt tartalmaz. A vállalat egyben közölte: jövőre Opteron processzoros munkaállomásokat is piacra dob.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 17:29

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.