:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 29. 17:32

Újabb részletek a Sony hordozható konzoljáról

Ken Kutaragi
Ken Kutaragi
A "PlayStation Meeting 2003" rendezvényen Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke számos részletet közölt a vállalat jövőre bemutatkozó hordozható konzoljáról, a PlayStation Portable-ről. A PSP-vel a Sony nem titkoltan a Nintendo Game Boy, illetve a Nokia N-Gage ellenfeleként kíván piacra lépni.

Kutaragi közölte, hogy a Sony Computer Entertainment a jövő tavaszi E3 rendezvényen mutatja be a PSP prototípusát, az őszi Tokyo GameShow kiállításon pedig már az első játékokat is láthatja a közönség. A PlayStation Portable várhatóan 2004 karácsonyára kerül az üzletekbe, egyelőre ismeretlen áron. Ellentétben a korábbi gyakorlattal, a PSP az egész világon egyszerre debütál.

A Sony vezetője elmondta, hogy a hordozható konzol lelke kép darab 32 bites MIPS R4000 processzor lesz, amelyek órajele 333 MHz. A PSP 8 Mbyte beágyazott DRAM-ot tartalmaz, amelynek köszönhetően grafikus teljesítménye megközelíti a PlayStation 2-ét -- véli Kutaragi. A készülékben beépített Wi-Fi vezérlő, infravörös port, valamint USB2.0 csatlakozó is helyet kap.

Amint arról már beszámoltunk, a PSP nem csak játékok futtatására lesz alkalmas, hanem videók és zenék lejátszására is. Ezek élvezetéhez 7.1 csatornás hangvezérlőt épít a készülékbe a Sony, a videók megtekintéséhez pedig 16:9 képarányú, 480 x 272 pixeles felbontású háttérvilágításos TFT LCD kijelző áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A hordozható konzol az MP3 formátum mellett a Sony saját, ATRAC eljárással tömörített állományait is képes lesz megszólaltatni. A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas. A lemezeket másolásvédelemmel látja el a vállalat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.