:

Szerző: Barna József

2003. július 28. 10:48

Csökkent az ST nyeresége

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
Az STMicroelectronics a múlt héten hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A legnagyobb európai félvezetőgyártó vállalat növelte árbevételét, miközben nyeresége éves szinten jelentősen visszaesett.

A június 28-án véget ért második pénzügyi negyedévben az ST 1,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, míg a tavalyi év bázisidőszakában a forgalma 1,53 milliárd dollár volt. A nettó nyereség 79,5 millió dollárra, részvényenként 9 centre rúgott, míg egy évvel ezelőtt 104,7 millió dollár, részvényenként 12 cent volt. Az elemzők részvényenként 12 centes profitot jeleztek előre.

Pasquale Pistorio, az ST elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a termékek árának várt javulása elmaradt a második negyedév során és a gazdasági fellendülés is tovább késlekedik. Az állandósuló bizonytalanság miatt a vállalatnak további lépéseket kell tennie a kedvezőtlen ipari környezet ellensúlyozására, tette hozzá. Versenyképessége javítása érdekében az ST hat elavult európai és amerikai gyártóüzemét tervezi modernizálni vagy Szingapúrba telepíteni.

Az ST a jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre 1,7-1,78 milliárd dollár közötti árbevételt vár. Pistorio elmondta, hogy az Ázsiában az atípusos tüdőgyulladásnak köszönhető keresletvisszaesés révén felhalmozódott raktárkészletek csökkentése elsődleges fontosságú feladat lesz a jelenlegi negyedév során. Ez az alacsony árak és a dollár gyengélkedésének hatásaival kiegészülve várhatóan csökkenti a bruttó haszonrést.

Az ST múlt hét szerdán hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama pénteken a New York-i tőzsdén 2,64 százalékkal 22,18 dollárra emelkedett.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról