Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 25. 09:23

Növekedő, de az előrejelzéseknél kisebb veszteséggel zárta negyedévét a Gateway

Theodore Waitt
Ted Waitt
A vártnál kisebb veszteséggel zárta második negyedévét a Gateway. A vállalat szerint a kedvező eredmények mögött a tavaly bemutatott plazmatévék iránti kereslet, valamint a költségcsökkentés állnak. A cég forgalma ugyanakkor jelentősen visszaesett.

Az amerikai PC-gyártó 73 millió dollár, azaz részvényenként 22 cent veszteséggel zárta második pénzügyi negyedévét, a forgalom 800 millió dollárt tett ki. A First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 804 millió dolláros forgalomra és részvényenként 25 centes veszteségre számítottak. Egy évvel korábban a vállalat 1 milliárd dolláros bevétel mellett 61 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent veszteséget ért el.

"Elégedettek vagyunk azzal a folyamattal, ahogy PC-gyártóból átalakul a vállalat" -- mondta Tedd Waitt, a Gateway elnök-vezérigazgatója. "Sok munka áll még előttünk, de minden egyes lépést nagyobb erővel és lendülettel teszünk meg és így kitűzött céljainkat rendre el is fogjuk érni."

Ted Waitt elmondta, hogy a tavaly ősszel bemutatott, 42 hüvelykes plazmatévének köszönhetően a Gateway forgalmában a nem-PC jellegű termékek részaránya az első negyedéves 24 százalékról 28 százalékra emelkedett. A vállalat a két negyedév között emellett 96 millió dollárral tudta csökkenteni működési költségeit.

A második pénzügyi negyedév során a Gateway összesen 490 ezer PC-t adott el, amely 25 százalékos csökkentés a tavalyi második negyedévhez képest és 3 százalékos visszaesés az első negyedévhez képest. Waitt szerint a csökkenés oka elsősorban az, hogy az első negyedévben a Gateway a költségek csökkentése érdekében bezárta 80 kiskereskedelmi üzletét.

A vállalat közölte, hogy a harmadik és negyedik negyedévben az elemzők várakozásainak megfelelő eredményekre számít. A harmadik negyedévre a szakértők 874 millió dolláros forgalom mellett részvényenként 19 centes veszteségre számítanak, a negyedik negyedévre pedig 954 millió dolláros bevételt és részvényenként 9 cent veszteséget várnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról