Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 24. 14:05

Remek eredményekkel zárta második negyedévét a TSMC

Morris Chang
Morris Chang
A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) rendkívül jó második negyedéves eredményekről számolt be. A vállalat 2000 óta nem produkált ilyen erős pénzügyi mutatókat. Harvey Chang alelnök szerint a kedvező eredmények mögött a félvezetők iránti erősödő kereslet, valamint a kedvező termékösszetétel állnak.

A TSMC a második negyedévben 49,9 milliárd tajvani dollár forgalom mellett 11,7 milliárd tajvani dollár nettó nyereséget ért el. A tavalyi év azonos időszakában a vállalat forgalma 44,1 milliárd dollár, a nettó profit pedig 9,3 milliárd dollár volt. Az idei első negyedévben a TSMC 39,3 milliárd tajvani dolláros bevétel mellett 4,3 milliárd dollár nettó nyereséget könyvelt el.

A 0,18 mikronos csíkszélességű, illetve annál fejlettebb gyártástechnológiával előállított alkatrészekből származó bevételek 62 százalékot tettek ki, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott alkatrészek forgalma pedig a teljes forgalom 17 százalékát tette ki. A negyedévben a gyártókapacitás átlagos kihasználtsága 88 százalék volt, míg az első negyedévben csupán 69 százalék. Ennek köszönhetően a bruttó haszonrés 26,4 százalékról 36,8 százalékra javult.

A leszállított waferek száma az első negyedévhez képest 28 százalékkal növekedett. A TSMC a második negyedév során összesen 887 ezer 8 hüvelykes wafernek megfelelő szilíciumfelületet munkált meg. Az alkatrészek átlagos eladási ára az első negyedévhez képest 4 százalékkal javult. A nem-wafer jellegű gyártásból származó jövedelem ugyanakkor enyhén csökkent.

"Összességében azt hiszem, ezt még nem nevezhetjük fellendülésnek, legalábbis egyelőre semmiképpen sem" -- mondta a TSMC igazgatótanácsának elnöke, Morris Chang. "Egyes vállalatok jól teljesítettek, és azt hiszem mi is ezek között vagyunk." Chang szerint a következő negyedévben a szórakoztatóelektronikai és kommunikációs berendezésekben használt alkatrészek forgalma emelkedni fog, azonban a számítógépalkatrészeké csökken.

A vállalat vezetői szerint a harmadik negyedévben a leszállított alkatrészek száma egyszámjegyű százalékkal nő, miközben az árak szinte változatlanok maradnak. Ennek eredményeképp a forgalom 8-10 százalékkal növekedik majd, amely megfelel a piaci elvásároknak, ugyanakkor jelentősen lassabb növekedés, mint amelyet a második negyedévben produkált a cég, amikor 27 százalékkal növelte a bevételét az első negyedévhez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról