Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 22. 13:15

A Sendo visszavonta az Orange ellen indított perét

A mobiltelefonokat gyártó brit Sendo bejelentette, hogy visszavonja az Orange mobilszolgáltató ellen indított pert. A kereset szerint az Orange SPV okostelefonjában használt nyomtatott áramköri lap sértette a Sendo szabadalmát.

A mobiltelefonokat gyártó brit Sendo bejelentette, hogy visszavonja az Orange mobilszolgáltató ellen indított pert. A kereset szerint az Orange SPV okostelefonjában használt nyomtatott áramköri lap sértette a Sendo szabadalmát.

A per visszavonására azért került sor, mert a kérdéses alkatrészt gyártó Texas Instruments licencelte a Sendo szabadalmát. "Örömünkre szolgál, hogy visszavonhatjuk a pert" -- mondt a Sendo vezérigazgatója, Hugh Brogan. A Sendo közölte, hogy a jövőben együttműködik a Texas Instrumentsszel a termékfejlesztés területén, valamint hogy megtéríti az Orange jogi költségeinek egy részét.

A Sendo június elején indított pert az Orange ellen. Amint arról beszámoltunk, a Sendo volt a Microsoft egyik partnere a Smartphone 2002 operációs rendszer kifejlesztésében, azonban mielőtt a vállalat piacra dobhatta volna saját, Smartphone 2002 szoftvert futtató telefonját, a cég megszakította az együttműködést a redmondi céggel és csalásra, szerződésszegésre, valamint megtévesztésre hivatkozva beperelte azt. A Sendo ezután úgy döntött, hogy a Nokia Series 60 szoftverplatformot részesíti előnyben mobiltelefonjainál.

Az Orange a Sendoval együttműködve fejlesztette ki saját, SPV márkanevű mobiltelefonját, amely a Microsoft operációs rendszerére épül. Brogan közölte, hogy először tárgyalás útján próbálták rendezni a jogi nézeteltérést, azonban ezek sikertelensége miatt végül beperelték az Orange-et.

A háromsávos (900-1800-1900 MHz) Orange SPV mobiltelefon TFT kijelzője 2,2" méretű és 176x220 pixel felbontású, a képeket 65.536 színben képes megjeleníteni. A készülék maga 11 x 4,5 x 2 cm-es méretekkel rendelkezik, súlya csupán 95 gramm. A beépített 16 MB SDRAM memória SecureDigital memóriakártyával tovább bővíthető, a készülékhez egy 8 MB-ost mellékel a szolgáltató. A mobiltelefont 132 Mhz-es Texas Instrument ARMOLAP9 processzor szolgálja ki.

A PC-vel infravörös porton és az USB-s dokkolón keresztül kommunikálhat, audió terén sztereó hangzást is képes visszaadni. A készülékhez a Microsoft az Activesync 3.6 szoftvert mellékeli a szinkronizálási feladatokhoz, a készülékben integrált pocketOutlook (teendők, naptár, e-mail, sms, mms) szoftver, Windows Media Player, Pocket Internet Explorer és Windows Messenger alkamazások találhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról