Szerző: Barna József

2003. július 17. 09:37

Apple: növekvő árbevétel, csökkenő nyereség

Fred Anderson
Fred Anderson
[CNET] Az Apple Computer tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A Mac számítógépeiről ismert cupertinoi vállalat igen erős forgalmat ért el az elmúlt három hónap során, ám nyeresége éves szinten csökkent.

A június 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Apple 1,54 milliárd dollár árbevételt ért el, míg egy évvel korábban a forgalom 1,43 milliárd dollárra rúgott. A vállalat nyeresége 19 millió dollár, részvényenként 5 cent volt, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 32 millió dolláros, részvényenként 9 centes profitjával. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 1,5 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 3 centes nyereséget jeleztek előre.

Fred Anderson, az Apple pénzügyi vezérigazgatója elmondta: a vállalat büszke arra, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére sikerült felülmúlnia célkitűzéseit. Az Apple áprilisban körülbelül 1,47 milliárd dolláros árbevételt és szerény profitot jelzett előre.

A negyedév során az Apple 771 000 Mac számítógépet értékesített, melyek 46 százaléka hordozható modell volt, illetőleg 304 000 iPod készüléket adott el. Az iMac gépek forgalma 301 millió dollárt tett ki, ami nagyjából megfelel a megelőző negyedéves szintnek. Az iBook modellek értékesítéséből 196 millió dollárt realizált a cég, ami mind éves szinten, mind a korábbi negyedévhez viszonyítva növekedést jelent.

A PowerMac G4 számítógépek forgalma immár több negyedév óta folyamatosan csökken. Az elmúlt három hónapban a modell értékesítéséből származó árbevétel 234 millió dollárt tett ki, ami 20 százalékos visszaesés az elmúlt negyedéves adatokhoz képest. A PowerBook-eladások ugyanakkor enyhe mértékben nőttek, és 363 millió dollárt tettek ki.

Rendkívüli siker volt a vállalat iTunes zeneszolgáltatása: a negyedév során 5 millió zeneszámot töltöttek le a weboldalról. Anderson úgy látja, hogy a jelentős induló költségek ellenére a zenebolt már az első pénzügyi negyedévben igen közel kerülhet a nyereségküszöbhöz. Mint hozzátette, az iTunes és bolt az év végén megnyílik a windowsos felhasználók előtt is, ami jelentősen kiszélesíti a vásárlói kört.

Az Apple a jelenlegi, negyedik negyedévben egyszámjegyű százalékos árbevételnövekedést vár a harmadik negyedévhez képest, míg a nyereség csupán "enyhén" emelkedik. Az elemzők 1,6 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 6 centes profitot jeleznek előre. A vállalat komoly áttörést vár a nemrégiben bejelentett Power Mac G5 számítógép-családtól, amely augusztustól lesz megvásárolható.

Az Apple tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama rendes kereskedésben 1,33 százalékkal 19,87 dollárra nőtt, majd a tőzsdezárás után tovább emelkedett, 20,15 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról