Szerző: Barna József

2003. július 17. 08:42

A vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[CNET, HWSW] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A processzorgyártó vállalat a júniusban lejjebb szállított várakozásoknál magasabb árbevételről és az elemzői prognózisoknál alacsonyabb veszteségről számolt be.

A június 29-én véget ért második pénzügyi negyedévben az AMD 645 millió dolláros árbevételt ért el, ami 7 százalékkal magasabb a tavalyi év bázisidőszakának 600 millió dolláros forgalmánál, de 10 százalékkal alacsonyabb az elmúlt negyedéves 715 millió dolláros bevételnél. A vállalat vesztesége 140 millió dollár, részvényenként 40 cent volt, míg egy évvel korábban 185 millió dollár, részvényenként 54 cent. Az AMD június végén az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt Ázsiában tapasztalható keresletcsökkenésre hivatkozva 715 millió dollárról 615 millió dollárra csökkentette második negyedéves forgalom-előrejelzését. Ezt követően a Thomson First Call által megkérdezett elemzők 614,3 dolláros árbevétel mellett 54 centes részvényenkénti veszteséget vártak.

Az AMD processzorforgalma a negyedév során 402 millió dollárt tett ki, ami 7 százalékos emelkedés a tavalyi év megfelelő időszakának eredményeihez képest. A flash memóriák eladásából származó árbevétel 211 millió dollár volt, ami éves szinten 20 százalékos emelkedésnek felel meg, ám enyhe visszaesést jelent a megelőző negyedéves 218 millió dollárral összehasonlítva.

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az áprilisban bevezetett Opteron processzor sikeresnek mondható. Mint az Intel Itaniumra utalva gúnyosan megjegyezte: több 64 bites lapkát szállított le az AMD a negyedév során, mint riválisa a tavalyi év egészében. Ruiz egyben elárulta, hogy az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzor, az Athlon 64 szeptember 23-án mutatkozik be San Franciscóban. Egy, a vállalattól korábban kiszivárgott dokumentum alapján a sajtó a szeptember 22-i dátumot valószínűsítette a 64 bites processzor premierjének időpontjaként.

Ruiz közölte továbbá, hogy az AMD a jövő év közepén kezdi meg a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított lapkák forgalmazását. A rivális Intel már az idei negyedik negyedévben piacra dobja a technológiával gyártott processzorait. A vezérigazgató ezúttal nem bocsátkozott jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy a vállalat 2001 második negyedéve után mikor lesz ismét nyereséges. Korábban Ruiz még úgy becsülte, hogy az idei évben cége eléri a nyereségküszöböt.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévben az AMD a processzorok és flash memóriák iránti kereslet szezonális emelkedésére számít. A vállalat számításai szerint továbbá a FASL LLC flashmemória-gyártó vegyesvállalat 180 millió dollárral járul hozzá a vállalat forgalmához. A FASL LLC a japán Fujitsu és az AMD által nemrégiben életre hívott vegyesvállalat, mely a célkitűzések szerint rövidesen a világ legnagyobb flash-gyártó vállalatává emelkedik.

Az AMD tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,55 százakkal 7,32 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után tovább nőtt, 7,50 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról