Szerző: Barna József

2003. július 11. 16:55

Az AMD számára kiemelt fontosságú a kínai piac

Az Advanced Micro Devices (AMD) jelentős mértékben növelné eladásait Kínában és a piac növekedési üteménél kétszer gyorsabb növekedést céloz meg, nyilatkozta a vállalat egyik helyi vezetője a Reuters nek. Elemzők szerint a nagyralátó célok elérhetőek, hiszen az AMD-nek viszonylag alacsony a piaci részesedése az országban.

Az Advanced Micro Devices (AMD) jelentős mértékben növelné eladásait Kínában és a piac növekedési üteménél kétszer gyorsabb növekedést céloz meg, nyilatkozta a vállalat egyik helyi vezetője a Reutersnek. Elemzők szerint a nagyralátó célok elérhetőek, hiszen az AMD-nek viszonylag alacsony a piaci részesedése az országban.

Az AMD számára azt követően vált a világ egyik leggyorsabban fejődő PC-piaca kiemelt fontosságúvá, hogy tavaly áprilisban Hector Ruiz vette át a vállalat vezetését. A sunnyvale-i processzorgyártó piaci részesedése nemrégiben lépett át a kétszámjegyű százalékos régióba Kínában. Amint Thomas Tong, az AMD kínai piacért felelős marketing-igazgatója elmondta: "Az új vezérigazgatónk nagy hangsúlyt fektet Kínára. Jóval több támogatást kapunk és jóval több forráshoz jutunk, mint korábban."

Tong elmondása szerint a Hewlett-Packard, mely a piacon a hatodik legnagyobb PC-gyártó, a Kínában forgalmazott öt modellje közül kettőt az AMD processzoraival szerelt fel. E számítógépek forgalma ma már a HP kínai PC-forgalmának közel felét adja. De, mint Tong hozzátette, az AMD tárgyal a piac további jelentősebb szereplőivel, így az ország legnagyobb gyártójával, a Legend Grouppal is.

Az AMD tavaly októberben jelentős sikerről számolt be: a vállalat hosszú távú megállapodást kötött egy kínai szoftvercéggel, mely a közoktatásban használatos alkalmazásokat készít. A két cég vegyesvállalat formájában működik együtt a kínai iskolák számára készítendő számítógép-referenciarendszerek kidolgozásában. A megállapodás révén az elkövetkező tíz évben több tízmillió AMD mikroprocesszor kerül a kínai iskolák számítógépeibe.

Tong ugyan konkrét adatokat nem említett, annyit azért elárult, hogy az AMD jelenleg is több mint egymillió processzort értékesít Kínában. "Ha el szeretnénk érni a kitűzött céljainkat, úgy vélem, a piacnál legalább kétszer nagyobb mértékben kell növekednünk" -- tette hozzá.

Az IDC piackutató vállalat szerint a személyi számítógépek forgalma Kínában tavaly 15 százalékkal 11 millió darabra növekedett és az idén újabb 17 százalékkal bővül. Összehasonlításként: az Egyesült Államokban 3,2 százalékkal 47,5 millió darabra, míg világszerte 1,5 százalékkal 136,5 millió darabra nőtt a piac 2002-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról