Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. július 9. 15:30

06- 20, 30, 70: megszűnik a különbség

A mobil számhordozhatóság -- várhatóan 2004. május elsejei -- bevezetését követően megszűnik az előfizetői hovatartozás és egyben a hívás díjának a mobilszolgáltatók előhívószáma szerinti megkülönböztethetősége. Azaz, ha tárcsázunk egy mobil számot, nem tudhatjuk majd, hogy a 20-assal kezdődő hívószám tulajdonosa valóban pannonos-e, a 30-as westeles, a 70-es pedig vodás.

[HWSW] A mobil számhordozhatóság -- várhatóan 2004. május elsejei -- bevezetését követően megszűnik az előfizetői hovatartozás és egyben a hívás díjának a mobilszolgáltatók előhívószáma szerinti megkülönböztethetősége. Azaz, ha tárcsázunk egy mobil számot, nem tudhatjuk majd, hogy a 20-assal kezdődő hívószám tulajdonosa valóban pannonos-e, a 30-as westeles, a 70-es pedig "vodás".

A mobil számhordozhatóság lényege, hogy -- nem visszatartó mértékű díj fizetése mellett -- az előfizetők úgy válthatnak mobilszolgáltatót, hogy a teljes telefonszámuk (az előhívó számmal együtt) változatlan marad. A mobil számhordozhatóság bevezetését -- éppúgy, mint a színes (06-40, 80, 90) számokét -- az új Elektronikus Hírközlési Törvény írja majd elő a szolgáltatóknak. A használat részleteit azonban végrehajtási rendeletben szabályozza majd a minisztérium. A végrehajtási rendelet mobil számhordozásra vonatkozó részének előkészítéséhez szükséges szakmai egyeztetést kezdte meg a minap a Hírközlési Felügyelet (HÍF).

A szakmai konzultáció -- most első ízben -- az interneten keresztül zajlik. A Hírközlési Felügyelet honlapján olvashatók azok a kérdések, melyekkel kapcsolatban a hatóság a szolgáltatók és az érdekvédelmi szervezetek visszajelzéseire, véleményére vár. A HÍF e-mailben fogadja a konzultáció keretén belül a visszajelzéseket, s a honlapon közzé is teszi azokat, így a szűkebb-szélesebb szakma mellett a teljes nyilvánosság előtt zajlik majd a számhordozhatóság részleteinek kidolgozása.

A majdani végrehajtási rendeletben olyan kérdéseket kell szabályozni, mint az egyes szolgáltatók közötti híváskor jelentkező eltérő percdíjazásra való figyelmeztetés, a szolgáltatófüggő, többnyire jelentős kedvezménnyel beszerzett mobiltelefon készülékek sorsa, a szolgáltatóváltás ügyintézésének módja, az átmeneti időszakra való felkészülés, vagy az előfizetők és a szolgáltatók számára kidolgozandó feltételrendszer.

Mint Dr. Gosztony Géza, a HÍF azonosító szabályozási osztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a vezetékes, azaz a földrajzi helyet is meghatározó számok hordozhatóságával kapcsolatos szakmai egyeztetés korábban háromnegyed évet vett igénybe, ám az akkor szerzett tapasztalatokra építve remélik, hogy a mobil szakmai egyeztetés gyorsabban zajlik majd. Mint megtudtuk: a Fogyasztóvédelmi Felügyelet (FVF) a közigazgatási egyeztetésen már részt vett, mind az FVF mind más érdekvédelmi szervezetek (például a Távközlési Érdekegyeztető Fórum) véleményét pedig a most zajló szakmai konzultáció időszakában várják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról