Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kútba eshet az Oracle-PeopleSoft ügylet

Bodnár Ádám, 2003. július 08. 12:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója egy hétvégi interjúban elmondta: nem biztos hogy tovább emelné a PeopleSoftra tett ajánlatát. Az Oracle 6,3 milliárd dollárt kínál a szoftvercégért, azonban egyelőre csak a részvények kevés hányadát tudta megszerezni.

"A lehető legalacsonyabb árat akarjuk fizetni, ez nyilvánvaló" -- mondta Ellison. "A legnagyobb problémát a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója jelenti. A vállalat vezetésével megbízott vezető hogy viselkedhet úgy, mintha övé lenne a cég? A részvényeseknek, a vállalat valódi tulajdonosainak kellene döntenie" -- utalt Ellison Craig Conwayre, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatójára, aki nemrégiben közölte, hogy a cég semmi pénzért nem eladó.

Az Oracle eredetileg részvényenként 16 dollárt ígért a PeopleSoft papírokért, később ezt 19,50 dollárra emelte, a PeopleSoft igazgatótanácsa azonban mindkét ajánlatot elutasította. A PeopleSoft eközben egy 1,7 milliárd dolláros ügylet keretén belül meg kívánja venni a J.D. Edwardsot.

Mivel az Oracle az első ajánlat bejelentésekor közölte, hogy a PeopleSoft felvásárlása esetén nem kínálná tovább a cég szoftvereit, csak támogatást nyújtana hozzájuk, a PeopleSoft most olyan szerződéseket köt az ügyfelekkel, amelyekben garantálja, hogy a vállalat eladása esetén az ügyfelek a licencdíj ötszörösét is kérhetik a cégtől. Természetesen ezt már a vevőnek, azaz az ügylet sikere esetén az Oracle-nek kellene állnia.

Elemzők rámutatnak, hogy amennyiben a PeopleSoft-J.D. Edwards ügylet lezárul, az Oracle-nek fel kellene adnia PeopleSoft megvásárlását, ugyanis az egyesült céget az Oracle csak jóval magasabb áron kaphatná meg, ráadásul az antitröszt-aggodalmak is megalapozottak lennének.

Az Oracle múlt héten meghosszabbította a PeopleSoft részvényeire tett felvásárlási ajánlatát. A vállalat eredetileg a tegnapi napot jelölte meg az ajánlatban, azonban csütörtöki bejelentésében július 18-ra tolta ki a határidőt. Az Oracle állítása szerint jelenleg 34,7 millió PeopleSoft részvényt birtokol, ami a papíroknak kevesebb mint 11 százalékát jelenti.