Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hazánk szempontjából is fontos döntések születtek a Nemzetközi Távközlési Egyesület Rádiótávközlési Világértekezletén

Bodnár Ádám, 2003. július 07. 14:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Július 4-én Genfben a záró okiratok aláírásával befejeződött a Nemzetközi

[HWSW] Július 4-én Genfben a záró okiratok aláírásával befejeződött a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Rádiótávközlési Világértekezlete (WRC-03). A 140 ország részvételével zajló világértekezleten a küldöttek a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint negyven időszerű témájával kapcsoltban alakítottak ki -- több esetben kompromisszumok árán -- közös álláspontot és fogadtak el közös határozatokat.

A világértekezleten több, Magyarország szempontjából is fontos döntés született. A küldöttek döntöttek az 5 GHz-es frekvenciák alternatív vezeték nélküli infrastruktúra (RLAN, WLAN, Wi-Fi) céljaira történő felhasználásáról. Az információs társadalom további fejlődését támogató döntés révén 2005. január 1-jétől a jelenlegi 2,4 GHz-es frekvenciához képest lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd az internet-felhasználók rendelkezésére.

Ugyancsak az internet használatot segíti, hogy a világértekezlet a repülőgépek és a műholdak közötti kapcsolattartást szolgáló olyan új másodlagos frekvencia felosztást fogadott el, amely biztosítja, hogy az utasok a repülőgépeken nagysebességű internet-hozzáférést használjanak. Határozat született továbbá a harmadik generációs (3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről is, amelyet az ugyanezen sávot műholdas műsorszórásra használó országok is elfogadtak.

A világértekezlet további fontos eredménye volt, hogy sikerült közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni, illetve, hogy elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölése elől is.