Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Júliusban az Alpha processzor tervezőcsapata teljes egészében az Intelhez kerül

Bodnár Ádám, 2003. július 03. 12:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Júliusban az Alpha processzor tervezőcsapatának utolsó mohikánjai is átigazolnak az Intelhez, hogy következő generációs Itanium chipeken dolgozzanak tovább.

hirdetés
Júliusban az Alpha processzor tervezőcsapatának utolsó mohikánjai is átigazolnak az Intelhez, hogy következő generációs Itanium chipeken dolgozzanak tovább.

Így összesen mintegy 450 Alpha-mérnök kerül át a világ legnagyobb félvezetőgyártójához, lezárva azt a 2001 nyarán megindult folyamatot, amelynek keretében a Compaq közölte, hogy nagyvállalati rendszereit teljes egészében Itanium-alapúra állítja át és nem folytatja az Alpha processzorok fejlesztését. Az Alpha tervezőcsapatot egy-az-egyben átvette az Intel.

Az Alpha chipek története 1988-ig vezethető vissza, az első Alpha-alapú rendszerek szállítása pedig 1992-ben kezdődött meg, ezek voltak az első "igazi" 64 bites számítógépek. Az architektúrát és a ráépülő szervereket a Digital Equipment Corporation fejlesztette, azonban a céget 1998-ben felvásárolta a Compaq, utóbbi pedig 2002-ben a HP tulajdonába került.

Jelenleg már több mint 300 korábbi Alpha-tervezőmérnök dolgozik az Intelnél, többségük a 2005-re várható Montecito magos Itanium processzort követő 64 bites nagyvállalati architektúra tervezési munkálatait végzi. A pletykák szerint az Alpha-mérnökök keze nyomát viselő Itanium-változat felépítése rendkívüli módon hasonlít majd az EV7-re abban a tekintetben, hogy integrált memóriavezérlőt és interprocesszor interfészt tartalmaz.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.