Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 27. 12:14

Felfüggesztette számos pályázat kifizetéseit az IHM

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2002-ben vizsgálatot kezdeményezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (KEHI) a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKB) által 2001 és 2002-ben kiírt pályázatokra vonatkozóan. A KEHI a vizsgálat során hiányosságokat tárt fel, és belső felülvizsgálatot kezdeményezett. Az IHM a felülvizsgálat befejezéséig 8 pályázat esetében a kifizetéseket felfüggesztette.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2002-ben vizsgálatot kezdeményezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (KEHI) a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKB) által 2001 és 2002-ben kiírt pályázatokra vonatkozóan. A KEHI a vizsgálat során hiányosságokat tárt fel, és belső felülvizsgálatot kezdeményezett. Az IHM a felülvizsgálat befejezéséig 8 pályázat esetében a kifizetéseket felfüggesztette.

A KEHI 2002 decembere és 2003 júniusa között vizsgálta a költségvetési szervek informatikai beruházásainak célszerűségét és hatékonyságát, különös tekintettel a MeH Informatikai Kormánybiztossága 2002. évi kifizetéseinek jogszerűségére. A KEHI az IKB által kiírt 22 pályázat közül 11 szabályszerűségét vizsgálta, és közülük 10 esetében a vonatkozó jogszabályok sorozatos megsértését állapította meg.

A feltárt hiányosságokra hivatkozva a KEHI kezdeményezte az IKB jogutód Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál az SZT-IS-3, SZT-IS-3/B, SZT-IS-4, SZT-IS-5, SZT-IS-8, SZT-IS-9, SZT-IS-16, SZT-IS-17 kódszámú pályázatok előkészítésének, lebonyolításának és szerződéskötéseik módjának felülvizsgálatát.

Az IHM a KEHI által kezdeményezett felülvizsgálatot megkezdte, illetve a KEHI megállapításai alapján felszólította a Magyar Államkincstár Rt.-t a kifizetések további intézkedésig történő felfüggesztésére. A minisztérium közleménye szerint a kifizetések a felülvizsgálat lezárta után, a vizsgálat eredményének figyelembevételével haladéktalanul folytatódni fognak.

A fenti kódszámok alatt számos ismert pályázat futott, melyek legtöbbjére már lezárult a jelentkezés, ám például az SzT-IS 16-os "Bírák, ügyészek valamint bírósági és ügyészségi alkalmazottak számára, az otthoni internet-elérhetőség technikai biztosításának támogatása és távoktatási csomag biztosítása" címmel meghirdetett pályázatra május végén módosították a jelentkezési határidőt június 30-ra.

Felfüggesztették többek között a "Köztisztviselők és közoktatásban dolgozó pedagógusok számára otthoni számítógép használat, internet-hozzáférés támogatása és távoktatási csomag biztosítása" (SZT-IS-3), az "Önkormányzatok informatikai infrastruktúrája fejlesztésének támogatása" (SZT-IS-17) valamint a "Közoktatásban dolgozó pedagógusok számára otthoni számítógép használat, internet hozzáférés támogatása és távoktatási csomag biztosítása" (SZT-IS-3B) pályázatok esetében is a kifizetéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról