:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 24. 17:19

Az Apple bemutatta a Safari böngésző 1.0 változatát

Az Apple tegnap a World Wide Developers Conference 2003 (WWDC) rendezvényen bemutatta a Safari webböngésző szoftver végleges, 1.0 verziójú változatát. Az alkalmazás bétaváltozatát több mint ötmilliószor töltötték le a vállalat weboldaláról. A Safari lesz az

Az Apple tegnap a World Wide Developers Conference 2003 (WWDC) rendezvényen bemutatta a Safari webböngésző szoftver végleges, 1.0 verziójú változatát. Az alkalmazás bétaváltozatát több mint ötmilliószor töltötték le a vállalat weboldaláról. A Safari lesz az alapértelmezett böngésző az Apple új Power Mac G5 gépein is. Az Apple kiadta a fejlesztők számára készült Safari csomagot is, amellyel a saját fejlesztésű alkalmazásban lehet használni a Safari HTML renderelő-motorját.

"A Safari felrázta a böngészőpiacot azokkal az újdonságaival, amelyek valódi élményt nyújtanak a szörfözés során, bármelyik platformon" -- mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. "Minden Mac-felhasználónak ajánljuk, még ma töltse le a Safarit, hogy csatlakozhasson azokhoz a milliókhoz, akik már ma is használják." Jobs szerint a Safari az elmúlt öt év alatt kiadott böngészők legjelentősebbike, a programmal az Apple célja az, hogy egy rendkívül gyors, a webes szabványokat jól implementáló webböngésző álljon a Mac OS X felhasználóinak rendelkezésére.

Az Apple állítása szerint a Safari gyorsabb minden eddigi Macre készült böngészőnél. A szoftver számos kényelmi funkciót kínál a szörfözéshez, az egyik ilyen az "AutoFill", amely a weboldalakon található kérdőíveket automatikusan ki tudja tölteni a felhasználó adataival, amelyeket az Address Book alkalmazásból olvas ki. A programban található "Reset Safari" funkció a böngészőben tárolt összes személyes adatot töröl, köztük a meglátogatott oldalak listáját, a cache-ben található fájlokat, a keresett kifejezéseket és a szerverektől kapott cookie-kat is.

Említésre méltó továbbá a beépített Google keresés, SnapBack gomb a korábbi keresés megjelenítéséhez, vadonatúj megoldás a könyvjelzők elnevezéséhez, rendezéséhez és megjelenítéséhez, "füles" böngészés (tabbed-browsing) és automatikus pop-up tiltás.

A Safari 1.0 ingyenesen letölthető a www.apple.com/safari címen, használatához a Mac OS X 10.2-es verziója, a "Jaguar" szükséges, az optimális teljesítményhez Mac OS X v10.2.3 vagy későbbi verzió javasolt. A Safari 1.0 angol, japán, francia, német, olasz, spanyol, holland, brazil, portugál, kanadai-francia, norvég, dán, finn, svéd, koreai, egyszerűsített kínai és magyar nyelveken érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.