Szerző: Ady Krisztián

2003. június 24. 17:02

Az Olympus bemutatta legújabb tükörreflexes digitális fényképezőgépét

[GOLD Communications] A japán Olympus bemutatta legújabb tükörreflexes digitális fényképezőgépét. Az Olympus E-1 az első olyan cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek működése az úgynevezett 4/3-os szabványon (Four Thirds Standard) alapul.

[GOLD Communications] A japán Olympus bemutatta legújabb tükörreflexes digitális fényképezőgépét. Az Olympus E-1 az első olyan cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek működése az úgynevezett 4/3-os szabványon (Four Thirds Standard) alapul.

A szabvány megalkotásával az Olympus és az Eastman Kodak lehetővé tették a professzionális, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek objektívjeinek a filmes gépektől elkülönülő fejlesztését és a digitális technológiának leginkább megfelelő objektívek gyártását.

A szabvány alkalmazása az objektívek méretének radikális csökkentését is eredményezi. A szabványhoz csatlakozott gyártók, mint például az Olympus, Kodak és Fuji Film által kifejlesztett objektívek a jövőben szabadon kombinálhatók lesznek ezen cégek, illetve a későbbiekben más gyártók által készített 4/3-os fényképezőgépeivel.

Az új Olympus E-1 5 megapixeles CCD-érzékelővel rendelkezik. A fényképezőgéphez az Olympus öt különböző ZUIKO Digital digitális objektívet fejlesztett ki. Egy a 35 mm-es rendszerben 600 mm-es gyújtótávolságú teleobjektívet, melynek fényereje F2,8, egy 28-108 mm-es (4-szeres) zoomobjektívet F2,8-F3,5-es fényerővel, egy 100 mm-es makrót F2.0-as fényerővel, egy 100-400 mm-es zoomobjektívet F2.8/F3.5-os fényerővel, valamint egy 21-44 mm-es zoomobjektívet, mely F2.8-F3.5-os fényerőt biztosít.

A lencse cserélésekor keletkező szennyeződések eltávolításáról a Supersonic Wave Filter rendszer gondoskodik. A nagy sebességű 3-pontos TTL autófókusz rendszer 0 és 19EV között működik. Az AF zónákat manuálisan és automata módban is ki lehet választani.

A készülék spot, elektronikus spot, valamint középhangsúlyos fénymérést támogat. Az automata fényérzékenység 100 ISO-tól 400 ISO-ig állítható be, míg a manuális szabályozás ISO 100/200/400/800-tol ISO 1600/3200-ig terjeszthető ki. A fehéregyensúlyt a teljesen automata rendszerrel, illetve manuális módon is be lehet állítani. A gépen ezenkívül 12 típusú előre beállított fehéregyensúly tálalható.

A manuális expozíció mellett az automata zársebesség előválasztás, rekesz előválasztás is megtalálható, utóbbiak +-5 fényetekkel, 1, 1/2, 1/3-as fényértékű lépésekben korrigálhatóak. A zársebesség 1/4000-60s között változhat.

A fényképezőgép TTL autoFP, TTL auto, automata vagy manuális vakuval működik. A vaku többféle üzemmódra is állítható: vörösszem-hatás csökkentésre, alacsony zársebességre, második redőnyre, derítő vakuzásra.

Az Olympus E-1 által készített képeket Compact Flash (Type I és II) kártyára, vagy MicroDrive-ra menti el a fényképezőgép. A PC-s kapcsolatot USB2.0 és IEEE1394 interfészek biztosítják. A fényképezőgép súlya a gép magnézium ötvözetű váza ellenére csupán 660g, szerkezete fröccsenésálló, méretei pedig a követezőek: 141 x 104 x 81 mm. A fényképezőgép energiaellátásáról az újratölthető Li-Ion BLM-1, BLL-1 akkumulátor gondoskodik.

A fényképezőgép várhatóan ősszel kerül a boltokba, a váz ára pedig vám és ÁFA nélkül körülbelül 2000 euró lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról