:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 23. 11:57

Frissült a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeinek listája

[CNET] Az IBM és az Intel jelentősen javították pozícióikat a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tartalmazó ötszázas listán . A rangsort évente kétszer készítik el a mannheimi és a tennessee-i egyetem kutatói, a számítási teljesítmény méréséhez a Linpack tesztet használják.

[CNET] Az IBM és az Intel jelentősen javították pozícióikat a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tartalmazó ötszázas listán. A rangsort évente kétszer készítik el a mannheimi és a tennessee-i egyetem kutatói, a számítási teljesítmény méréséhez a Linpack tesztet használják.

A legújabb listán a HP a domináns gyártó: a cégnek 159 konfigurációja került a rangsorba, hat hónappal korábban a vállalat 137 számítógéppel képviseltette magát. A második helyezett IBM-nek összesen 158 gépe került az 500 leggyorsabb számítógép közé, fél évvel ezelőtt a "Nagy Kék" még csak 131 rendszerrel volt jelen.

Teljesítményt tekintve azonban továbbra is az IBM az első a sorban, ugyanis az 500-as listán szereplő gépek összesített számítási kapacitásának 34 százalékát az IBM gépei adják. A listán első helyezett NEC Earth Simulator nem kevesebb, mint 10 százalékkal járul hozzá az összes számítási kapacitáshoz.

Jelentősen emelkedett az Intel-alapú szuperszámítógépek száma. Hat hónap alatt az 500-as listában 56-ról 119-re nőtt a Xeon vagy Itanium processzorra épülő konfigurációk száma. Elsősorban a Xeon-alapú rendszerek szerepelnek rendkívül jól, ugyanis a szerverekbe szánt 32 bites Intel processzorok teljesítménye fokozatosan nő, az áruk azonban egyre csökken.

Tom Gibbs, az Intel marketing menedzsere szerint a Xeonok viszonylag alacsony árával jelentősen át fog alakulni a nagyteljesítményű számítástechnikai piac. "Három évvel ezelőtt abból indultunk ki, hogy az ár/teljesítmény viszony javításával jelentős keresletnövekedés érhető el" -- mondta Gibbs. "Egy évvel ezelőtt csupán három Xeon-alapú konfiguráció szerepelt az 500-as listán."

Az 500-as lista első helyén továbbra is az NEC Earth Simulator áll, a gigászi számítógép 5120 processzort tartalmaz és 35,8 teraflops számítási teljesítményt nyújt. A második és harmadik helyen két HP konfiguráció áll: a második helyezett a Los Alamos National Laboratoryban található "ASCI Q", amely 8192 Alpha processzort tartalmaz és 13,76 teraflops teljesítményű.

A harmadik helyen a Lawrence Livermore National Lab részére leszállított Linux Networx cluster található: a 2304 processzoros fürt 7,6 teraflops számítási teljesítménnyel bír, így épp megelőzi az ugyanott található IBM ASCI White rendszert, amely 8192 processzort tartalmaz és 7,3 teraflops teljesítményű.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.