Szerző: roberto

2003. június 19. 11:58

Az Európai Parlament illetékes bizottsága a szoftverszabadalmak mellett tette le a voksát

[ffii.org, greens-efa.org, HWSW] Az Európai Parlament

HIRDETÉS

[ffii.org, greens-efa.org, HWSW] Az Európai Parlament szoftverszabadalmakkal foglalkozó állandó bizottsága, a Jogi Ügyi és Belső Piaci Bizottság (JURI, Committee on Legal Affairs and the Internal Market) többszöri halasztás után a héten döntött a szoftverekre vonatkozó egységes európai szabályozás ügyében, és érdemi változtatások nélkül véglegesítette a Európai Parlament elé beterjesztendő jelentését, annak ellenére, hogy az üggyel foglalkozó két másik állandó bizottság, a Kulturális és az Ipari Bizottság szerint vannak még tisztázandó kérdések. A szoftverszabadalmak ellenzői tehát egyértelműen vereséget szenvedtek az első körben. Az Európai Parlament várhatóan szeptemberben fog döntést hozni a kérdésben.

Az Európai Parlament nagyobb politikai csoportjai közül a zöldek határozottan ellenzik a szoftverszabadalmakat, Prof. Neil MacCormick, a zöldek egyik képviselője, a JURI tagja a fejlemények kapcsán elmondta: "Fontos a találmányok ösztönzése, de ez nem terjed és nem terjedhet ki a szoftverfejlesztés logikai és matematikai alapjaira. A Jogi Ügyi Bizottság többsége által támogatott javaslat meggátolja és nem megvédi a kis cégek innovatív fejlesztéseit." Mercedes Echerer, szintén a zöldek egyik képviselője és a Kulturális Bizottság tagja úgy véli, "rendkívül sajnálatos, hogy a kollégáim közül néhányan homályosan látják az információs technológia természetét; [...] a szerzői jog már védi az ötleteket és az algoritmusokat, [...] a szabadalmak pedig a műszaki jellegű találmányokat védik, semmi oka sincs annak, hogy a szoftverekre is kiterjesszék őket".

A szoftverek önmagukban való szabadalmaztathatóságára vonatkozó európai törvényi szabályozás híre már eddig is élénk vitákat váltott ki. A nyílt forráskódú, illetve a szabad szoftverek pártolói és a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoznak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezése ellen, míg az olyan óriáscégek, mint az IBM, a szabadalmaztatható szoftver fogalmának átfogóbb definícióját látnák szívesen a törvényben. Arlene McCarthy, a JURI elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy olyan módosító indítványokat nem fognak tárgyalni, melyek kétségbe vonják a szoftverek szabadalmaztathatóságát. A szoftverszabadalmakkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásról és az európai fejlemények hátteréről korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 19:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.