:

Szerző: roberto

2003. június 19. 11:58

Az Európai Parlament illetékes bizottsága a szoftverszabadalmak mellett tette le a voksát

[ffii.org, greens-efa.org, HWSW] Az Európai Parlament

[ffii.org, greens-efa.org, HWSW] Az Európai Parlament szoftverszabadalmakkal foglalkozó állandó bizottsága, a Jogi Ügyi és Belső Piaci Bizottság (JURI, Committee on Legal Affairs and the Internal Market) többszöri halasztás után a héten döntött a szoftverekre vonatkozó egységes európai szabályozás ügyében, és érdemi változtatások nélkül véglegesítette a Európai Parlament elé beterjesztendő jelentését, annak ellenére, hogy az üggyel foglalkozó két másik állandó bizottság, a Kulturális és az Ipari Bizottság szerint vannak még tisztázandó kérdések. A szoftverszabadalmak ellenzői tehát egyértelműen vereséget szenvedtek az első körben. Az Európai Parlament várhatóan szeptemberben fog döntést hozni a kérdésben.

Az Európai Parlament nagyobb politikai csoportjai közül a zöldek határozottan ellenzik a szoftverszabadalmakat, Prof. Neil MacCormick, a zöldek egyik képviselője, a JURI tagja a fejlemények kapcsán elmondta: "Fontos a találmányok ösztönzése, de ez nem terjed és nem terjedhet ki a szoftverfejlesztés logikai és matematikai alapjaira. A Jogi Ügyi Bizottság többsége által támogatott javaslat meggátolja és nem megvédi a kis cégek innovatív fejlesztéseit." Mercedes Echerer, szintén a zöldek egyik képviselője és a Kulturális Bizottság tagja úgy véli, "rendkívül sajnálatos, hogy a kollégáim közül néhányan homályosan látják az információs technológia természetét; [...] a szerzői jog már védi az ötleteket és az algoritmusokat, [...] a szabadalmak pedig a műszaki jellegű találmányokat védik, semmi oka sincs annak, hogy a szoftverekre is kiterjesszék őket".

A szoftverek önmagukban való szabadalmaztathatóságára vonatkozó európai törvényi szabályozás híre már eddig is élénk vitákat váltott ki. A nyílt forráskódú, illetve a szabad szoftverek pártolói és a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoznak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezése ellen, míg az olyan óriáscégek, mint az IBM, a szabadalmaztatható szoftver fogalmának átfogóbb definícióját látnák szívesen a törvényben. Arlene McCarthy, a JURI elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy olyan módosító indítványokat nem fognak tárgyalni, melyek kétségbe vonják a szoftverek szabadalmaztathatóságát. A szoftverszabadalmakkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásról és az európai fejlemények hátteréről korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.