Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 09:32

Új Treo kommunikátort mutatott be a Handspring

A Handspring tegnap egy New York-i rendezvényen mutatta be legújabb kommunikátorát, a Treo 600-at. A Palm OS 5 operációs rendszerre épülő készülék az év második felében jelenik meg a boltokban, a piaci premier pontos időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A Handspring tegnap egy New York-i rendezvényen mutatta be legújabb kommunikátorát, a Treo 600-at. A Palm OS 5 operációs rendszerre épülő készülék az év második felében jelenik meg a boltokban, a piaci premier pontos időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A Handspring közleménye szerint a Treo 600-at a vállalat weboldaláról lehet megrendelni, illetve az Egyesült Államokban a Sprint PCS, Európában pedig az Orange mobilszolgáltatótól lehet megvásárolni. A cég szóvivője elmondta, hogy a közeljövőben további értékesítési partnerek bejelentése várható. A vállalat nem tette közzé a Treo 600 árát, azonban a szóvivő elmondása szerint az a korábbi Treo modellekéhez hasonlóan alakul. A Handspring legutóbbi Treo készüléke, a Treo 300 eredetileg 500 dollár körüli listaáron került forgalomba, azonban a szolgáltatók ebből kedvezményeket adtak.

A Treo 600 az elődeinél lényegesen jobban hasonlít a "hagyományos" mobiltelefonokra. Az ARM processzorra épülő készüléket Palm OS 5 operációs rendszer működteti. A színes kijelzővel és beépített digitális kamerával rendelkező Treo 600 memóriáját SD/MMC kártyával lehet bővíteni. A cég közleménye szerint a készülék teljesen újraírt, JavaScript-kompatibilis webböngészőt tartalmaz. A Handspring közölte, hogy a beépített billentyűzetet és az öt irányba billenthető joysticket úgy alakították ki, hogy a Treo 600-at egy kézzel is könnyen lehessen használni.

Amint arról beszámoltunk, a Handspring 2001 őszén jelentette be első Treo kommunikátorát, ezt követően a cég szinte teljesen kivonult a tenyérgépek piacáról, a vállalat kizárólag a kommunikátor készülékek fejlesztésére koncentrál. A Treo soroazt azonban egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, szakértők szerint eddig összesen mintegy 200 ezer ilyen készülék talált gazdára.

A folyamatosan veszteséges cégnek a Palm dobott mentőövet: június 4-én a két vállalat bejelentette összeolvadását. A Handspring igazgatótanácsa már jóváhagyta a cég eladását a Palmnak. A cég részvényesei részvényenként 0,09 Palm-részvényt kapnak, így a Palm-papírok pillanatnyi árfolyamát figyelembe véve a tranzakció értéke mintegy 170 millió dollár. Az egyesült vállalatban a Palm 67,8 százalékban lesz tulajdonos, a Handspring-részvényesek pedig 32,2 százalékot birtokolnak majd.

A két cég (újra)egyesülése azért is érdekes esemény, mert a Handspringet a Palmtól távozott alkalmazottak alapították 1998-ban. A cég három alapítója (Jeff Hawkins termékigazgató, Donna Dubinsky vezérigazgató és Ed Colligan operatív igazgató) a vállalat alapítása előtt mindannyian a Palm alkalmazottai voltak. Jeff Hawkins a Palm 1994-es alapításánál is jelen volt, és személy szerint az ő nevéhez köthető az első Palm-tenyérgép, a Pilot megtervezése. Donna Dubinsky a Palm elnök-vezérigazgatói székét hagyta ott a Handspringért, Ed Colligan pedig a vállalat marketing-igazgatójaként dolgozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról