Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 16. 11:07

A PeopleSoft is beperelte az Oracle-t

A PeopleSoft pénteken bejelentette, hogy beperelte az Oracle-t. Az Alameda Megye Legfelsőbb Bíróságához eljuttatott kereset szerint az Oracle felvásárlási ajánlatának egyedüli célja a PeopleSoft és a J.D. Edwards egyesülésének megzavarása volt.

A PeopleSoft pénteken bejelentette, hogy beperelte az Oracle-t. Az Alameda Megye Legfelsőbb Bíróságához eljuttatott kereset szerint az Oracle felvásárlási ajánlatának egyedüli célja a PeopleSoft és a J.D. Edwards egyesülésének megzavarása volt.

A PeopleSoft által kiadott közlemény szerint "az Oracle ajánlatának valódi célja az volt, hogy a termékek, szolgáltatások és jövőbeli kilátások lejáratásával aláássa a PeopleSoft üzleti hitelét", illetve hogy megzavarja a J.D. Edwards 1,7 milliárd dollár értékű felvásárlását.

Amint arról beszámoltunk, az Oracle június 6-án jelentette be, hogy 6 százalékkal piaci értéke felett, részvényenként 16 dollárért felvásárolná a vállalati szoftvereket gyártó PeopleSoftot. A bejelentés csupán pár nappal azután történt, hogy a PeopleSoft bejelentette, hogy 1,7 milliárd dollárért megvenné a J.D. Edwardsot.

Az Oracle elnök-vezérigazgató közölte, hogy a PeopleSoft megvásárlása esetén az Oracle nem kínálná tovább a PeopleSoft termékeit, azonban terméktámogatást továbbra is nyújtana hozzájuk, emellett kiemelkedő szolgáltatásait beépítené az Oracle eBusiness Suite szoftver elkövetkező változatába.

"Az ajánlattal, amelynek részeként a PeopleSoft működése nyilvánvalóan megszűnt volna, az Oracle célja az volt, hogy megzavarja a PeopleSoft új értékesítéseinek befejezését, ezzel az Oracle jelentős kárt okozott a cégnek még akkor is, ha valójában soha nem vesz egyetlen PeopleSoft részvényt sem" -- mondta Craig Conway, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója.

A J.D. Edwards csütörtökön perelte be az Oracle-t. A cég azzal vádolja az adatbázis-kezelő alkalmazásokat fejlesztő vállalatot, hogy az törvénysértő módon próbálta meg befolyásolni a PeopleSoft és a J.D. Edwards egyesülésének tervét. A coloradói állami bírósághoz benyújtott keresetében a J.D. Edwards azt állítja, hogy az Oracle "jogellenesen akadályozta" a tervezett ügylet létrejöttét, és ezért 1,7 milliárd dolláros kártérítés, valamint nem meghatározott összegű büntetés kiszabását kérvényezte.

A vállalat egyben egy kaliforniai bíróságon is eljárást indít az Oracle és annak két vezetője ellen. E perben Larry Ellison elnök-vezérigazgatót és Chuck Phillips alelnököt tisztességtelen üzleti módszerek alkalmazásával vádolja a J.D. Edwards, és egyben el kívánja érni, hogy a bíróság rendeletben kötelezze az Oracle-t a PeopleSoft felvásárlására tett tender visszavonására.

A PeopleSoft igazgatótanácsa június 11-én egyhangúlag azt javasolta a részvényeseknek, hogy utasítsák el az Oracle ajánlatát, és a vezetők egyben állást foglaltak a J.D. Edwards felvásárlása mellett. Ennek kapcsán PeopleSoft részvényesek egy csoportja pert indított a vállalat ellen, keresetük szerint az igazgatótanács nem tett eleget kötelezettségeinek és nem vizsgálta elég alaposan az Oracle ajánlatát.

a címlapról