:

Szerző: Vörös Péter

2000. május 15. 08:44

Az Intel Timna felélénkítheti a 600$ alatti PC piacot - az alacsonyabb várható órajel dacára ...

Még akkor is ha az Intel új integrált processzora, a második félévben bemutatandó Timna nem lesz olyan sikeres, mint amilyennek a chip gyártó óriás szeretné, arra jó esély van, hogy az új utat vág a PC processzorok ill. PC-k számára: az egyre gyorsabb órajel helyett a hangsúly talán áthelyeződik a teljesítmény és a költség közötti egyensúlyra, ami az olcsó PC-k újraéledését jelentheti.
A jelenlegi hírek szerint a Timna bemutatásakor 600 MHz-en fog ketyegni, ez már a jelenlegi csúcsok mögött is jelentős 'elmaradás' - viszont a célpiacnak szánt Internetes eszközökhöz, olcsó és kisméretű PC-khez bőven elegendő lesz. Ha pl. a Compaq vagy Hewlett-Packard képes lesz 600$ alatti Timna-alapú PC-ket árulni, az a piac bővüléséhez vezethet.
Egyes források szerint a Timna-t Celeron néven fogják piacra dobni: ez a lépés hűen követné a cég eddigi stratégiáját a Pentium II/III kontra Celeron (zeller (celery)/zöldség) szempontból, bár a Timna az Intel első olyan processzora, amelyet már eleve az olcsó PC piacra szánva, erősen integrálva terveznek. A felhasznált technológiák: Pentium III Katmai processzormag és a nem túl sikeres i810-es chipset grafikus- és memóriavezérlője.
Az elmúlt egy évben olyan nagy gyártók léptek ki az olcsó kiskereskedelmi PC piacról, mint az IBM, az Acer és a Packard Bell NEC - és mindössze három főszereplő maradt a 600$ alatti piacon: a HP, a Compaq és az eMachines.
Stephen Dukker, az eMachines elnök-vezérigazgatója szerint a jövő év elején egy 399$-os PC-ben min. 700MHz-es processzor lesz, min. 10GB HDD, míg egy 599$-os PC-ben legalább 800MHz-es proci és több, mint 20GB HDD és CD-RW egység lesz. A cég már ez év vége felé elkezdi árulni 600MHz-es, 10GB-os gépeit 399$-os áron.
Bár maga a Timna chip nem lesz feltétlenül olcsóbb, mint a Celeron, a Timna-alapú PC-k gyártási költsége mégis alacsonyabb lesz. Ennek fő oka az integráltság és az ebből következő kisebb helyigény, ami csökkenti pl. az alaplap költségeket.
A Timna-t a harmadik negyedév végén mutatja be az Intel 600 ill. 667 MHz-es órajellel, majd ez év végén jelenik meg a 700 ill. 733 MHz-es változat, míg a jövő év elejére várható a 766 MHz-es chip. Összehasonlításként: a Celeron már most is kapható 600 MHz-es sebességgel, június végére várhatók a 633, 667 ill. 700 MHz-es verziók, a negyedik negyedévben jelenik meg a 733MHz-es változat, jövő év első negyedévében pedig a 766 MHz-es Celeron. Tehát a Timna fokozatosan be fogja hozni kezdeti sebesség lemaradását a Celeron-nal szemben. Onnan kezdve pedig már egyszerre jelennek meg az új órajelű változatok mindkét processzorból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.