:

Szerző: roberto

2003. június 10. 13:17

Hamarosan lejár a GIF formátumot is védő szabadalom

[CNET, HWSW] A jövő héten, június 20-án

[CNET, HWSW] A jövő héten, június 20-án fog lejárni az Egyesült Államokban a GIF (Graphics Interchange Format) képformátum alapjául is szolgáló Lempel-Ziv-Welch (LZW) tömörítési algoritmusra bejegyzett szabadalom oltalmi ideje. Az LZW szabadalmasa, a rendszerintegrációval, kihelyezett szolgáltatásokkal és tanácsadással foglalkozó Unisys ugyanezt az eljárást egyébként bejegyeztette Kanadában, Japánban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is, ám a szabadalmak jövőre ezekben az országokban is le fognak járni.

A GIF annak ellenére elterjedt formátumnak számít, hogy a kilencvenes évek közepén, miután már szinte mindenki GIF-et használt a weboldalakon, a Unisys bejelentette, hogy élni kíván a szabadalmi rendszer által biztosított jogaival. Ekkor kezdtek el dolgozni a World Wide Web Consortium (W3C) munkatársai egy olyan, szabadalmaktól mentes, technikailag fejlettebb formátumon, amely felválthatná a GIF-et, és amit a felhasználók és a szoftverfejlesztők korlátozások nélkül alkalmazhatnának: a PNG-n (Portable Network Graphics).

A PNG a GIF-fel ellentétben 256 színnél többet is képes tárolni, és egy maszkcsatornán keresztül képes a részleges áttetszőség tárolására is, de a fejlettebb lehetőségek dacára az új formátum nem terjedt el olyan széles körben, mint elődje. Sokak szerint azért, mert a Microsoft domináns webböngészője, az Internet Explorer nem támogatta azt megfelelően, épp az egyik leginkább igényelt tulajdonság, a részleges áttetszőség támogatása volt az, ami következetesen kimaradt az Explorerből.

A PNG formátumról szóló legújabb ajánlás tervezetét alig két hete hozta nyilvánosságra a W3C, a végleges szöveg egyben az ISO (International Organization for Standardization) elfogadás előtt álló, ISO/IEC 15948 jelölésű nemzetközi szabványnak is az alapja lesz. A Unisys képviselője, Kristine Grow a CNET-nek elmondta, hogy még nem vizsgálták meg a friss PNG-ajánlást, és még nem tudják, hogy ennek lesz-e hatása a GIF képek használatára, ha igen, akkor Grow szerint a szabadalmi rendszer elérte a célját, és elősegítette a technológiai innovációt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.