Szerző: roberto

2003. június 6. 18:49

Készül a PNG képformátumról szóló újabb ajánlás a W3C műhelyében

[W3C] W3C ajánlattervezetté lépett elő a PNG

[W3C] W3C ajánlattervezetté lépett elő a PNG (Portable Network Graphics) képformátumot leíró specifikáció második kiadása. A webes szabványokkal foglalkozó W3C készülő ajánlása egyben az ISO (International Organization for Standardization) elfogadás előtt álló, ISO/IEC 15948 jelölésű nemzetközi szabványának is az alapja. Az új PNG, csakúgy mint a korábbi PNG-változatok, egy szabadalmaktól mentes, a GIF és bizonyos esetekben a TIFF képek kiváltására tervezett formátum, amely az indexelt, a szürkeskálás és a truecolor képeket egyaránt támogatja, ráadásul egy opcionális maszkcsatornát (alpha channel) is tartalmazhat.

A PNG megalkotásakor a tervezők szem előtt tartották azt is, hogy a formátum jól működjön a hálózati alkalmazásokban, például a webböngészőkben, ezért a PNG-kezelő algoritmusok teljes integritás-ellenőrzést tartalmaznak, és fel vannak készítve a gyakori átviteli hibák észlelésére. A formátum egyébként helyet biztosít a metaadatok számára, amelyeket a webes keresők képesek felhasználni, továbbá a középtónusok mértékéről is tárol információkat (gamma), ezáltal lehetővé válik, hogy a különböző platformokon (PC, Mac, SGI) csaknem teljesen azonos látványt állítsanak elő a PNG-megjelenítésre képes programok.

A mostani PNG-ajánlással kapcsolatban a W3C Tanácsadó Bizottságának (W3C Advisory Committee) képviselői június 23-ig fejthetik ki véleményüket, az új szöveg az apróbb technikai újdonságok mellett a PNG kódolásra és dekódolásra vonatkozó további megszorításokat is bevezet, amelyek azonban nem rúgják föl a korábbi változatokkal való kompatibilitást.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról