Szerző: roberto

2003. június 6. 18:49

Készül a PNG képformátumról szóló újabb ajánlás a W3C műhelyében

[W3C] W3C ajánlattervezetté lépett elő a PNG

HIRDETÉS

[W3C] W3C ajánlattervezetté lépett elő a PNG (Portable Network Graphics) képformátumot leíró specifikáció második kiadása. A webes szabványokkal foglalkozó W3C készülő ajánlása egyben az ISO (International Organization for Standardization) elfogadás előtt álló, ISO/IEC 15948 jelölésű nemzetközi szabványának is az alapja. Az új PNG, csakúgy mint a korábbi PNG-változatok, egy szabadalmaktól mentes, a GIF és bizonyos esetekben a TIFF képek kiváltására tervezett formátum, amely az indexelt, a szürkeskálás és a truecolor képeket egyaránt támogatja, ráadásul egy opcionális maszkcsatornát (alpha channel) is tartalmazhat.

A PNG megalkotásakor a tervezők szem előtt tartották azt is, hogy a formátum jól működjön a hálózati alkalmazásokban, például a webböngészőkben, ezért a PNG-kezelő algoritmusok teljes integritás-ellenőrzést tartalmaznak, és fel vannak készítve a gyakori átviteli hibák észlelésére. A formátum egyébként helyet biztosít a metaadatok számára, amelyeket a webes keresők képesek felhasználni, továbbá a középtónusok mértékéről is tárol információkat (gamma), ezáltal lehetővé válik, hogy a különböző platformokon (PC, Mac, SGI) csaknem teljesen azonos látványt állítsanak elő a PNG-megjelenítésre képes programok.

A mostani PNG-ajánlással kapcsolatban a W3C Tanácsadó Bizottságának (W3C Advisory Committee) képviselői június 23-ig fejthetik ki véleményüket, az új szöveg az apróbb technikai újdonságok mellett a PNG kódolásra és dekódolásra vonatkozó további megszorításokat is bevezet, amelyek azonban nem rúgják föl a korábbi változatokkal való kompatibilitást.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 00:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.