Szerző: roberto

2003. június 10. 11:16

Linux fut a Linksys vezeték nélküli eszközeiben?

[LKML, HWSW] Előfordulhat, hogy a Cisco Systems által

HIRDETÉS

[LKML, HWSW] Előfordulhat, hogy a Cisco Systems által néhány hónapja felvásárolt Linksysnek nyilvánosságra kell hoznia az új generációs vezeték nélküli hálózati eszközeiben használt szoftver forráskódját. A Linux kernel fejlesztői levelezőlistára továbbított e-mailek szerint ugyanis a Linksys Ethernet 802.11g (készülő, akár 54 Mb/s sávszélességet is lehetővé tevő) szabványnak megfelelő, WRT54G típusjelű forgalomirányítója a Linux kernelt használja.

Az otthoni és kisvállalalati igényeket kiszolgáló eszköz internetről is letölthető firmware-frissítésében a kernel egyik fejlesztője egy CramFS fájlrendszer-lenyomatot talált, amelyben a Linux 2.4.5-ös verziója is megtalálható. A kernelre, csakúgy mint számos egyéb Linux rendszereszközre a GNU GPL licencfeltételei vonatkoznak, ennek pedig az a lényege, hogy minden származtatott munkának is ugyanilyen feltételekkel, mindenki számára hozzáférhetően kell megjelennie.

A Linksys weboldalán azonban semmilyen utalás nincs a firmware-frissítéssel kapcsolatban arra, hogy az GPL-es kódot tartalmazna, és természetesen nyoma sincs a módosított, vezeték nélküli interfészek támogatásával kibővített forráskódnak, a legújabb 802.11g vezérlők támogatását azonban sokan szívesen látnák a kernelben. A szabad szoftverek jogi képviselőjének számító Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) szerint minden azon múlik, hogy a Linksys milyen lépéseket fog tenni az ügyben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 02:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.