Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 4. 13:55

A Palm felvásárolta a Handspringet

Donna Dubinsky
Donna Dubinsky
A Palm ma bejelentette, hogy felvásárolja a Handspringet. A világ legnagyobb tenyérgép-gyártójának igazgatótanácsa ezen felül jóváhagyta a Palm OS operációs rendszer fejlesztését és licencelését felügyelő PalmSource önálló vállalattá szervezését.

A Handspring igazgatótanácsa már jóváhagyta a cég eladását a Palmnak. A cég részvényesei részvényenként 0,09 Palm-részvényt kapnak, így a Palm-papírok pillanatnyi árfolyamát figyelembe véve a tranzakció értéke mintegy 170 millió dollár.

A vállalatok közölték, hogy a PalmSource leválasztása és a Handspring összeolvasztása a Palm Soulution Grouppal várhatóan őszre fejeződik be, azonban a tranzakció lezárulásának tényleges időpontja több más körülménytől is függ. Az egyesült vállalatban a Palm 67,8 százalékban lesz tulajdonos, a Handspring-részvényesek pedig 32,2 százalékot birtokolnak majd.

A két cég (újra)egyesülése azért is érdekes esemény, mert a Handspringet a Palmtól távozott alkalmazottak alapították 1998-ban. A cég három alapítója (Jeff Hawkins termékigazgató, Donna Dubinsky vezérigazgató és Ed Colligan operatív igazgató) a vállalat alapítása előtt mindannyian a Palm alkalmazottai voltak.

Jeff Hawkins a Palm 1994-es alapításánál is jelen volt, és személy szerint az ő nevéhez köthető az első Palm-tenyérgép, a Pilot megtervezése. Donna Dubinsky a Palm elnök-vezérigazgatói székét hagyta ott a Handspringért, Ed Colligan pedig a vállalat marketing-igazgatójaként dolgozott.

A Handspring első tenyérgépe, a Visor 2000-ben került piacra. A Palm OS operációs rendszert futtató készülékek igen hamar népszerűvé váltak és egy időben a Handspring volt a kéziszámítógépek második legnagyobb gyártója. A cég 2001 őszén jelentette be Treo kommunikátorát, ezt követően több Visor modell már nem került piacra.

A Handspring a Treo okostelefonok piacra dobása óta szinte teljesen kivonult a tenyérgépek piacáról, a vállalat kizárólag a kommunikátor készülékek fejlesztésére koncentrál. A Treo azonban egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a Handspring már régóta veszteséges.

A Palm elsősorban alsó árkategóriás készülékeinek köszönheti stabil piacvezető pozícióját: a vállalat 99 dolláros Zire tenyérgépéből a megjelenése óta már több mint 1 millió darab fogyott. Az első negyedévben eladott készülékek alapján 36 százalékos részesedéssel a Palm volt a piacvezető gyártó, a Handspring 2,9 százalékkal csak a hatodik helyet szerezte meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról