Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 3. 18:17

A Hírközlési Döntőbizottság szerint nem volt együttműködő a Fibernet

Részben a TVNET-nek adott igazat a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) az idén márciusban kezdődött, kábeltévés internetszolgáltatással kapcsolatos vitában. Ugyanakkor a határozat jelentős terjedelemben foglalkozik a vitás kérdések eldöntésével kapcsolatos illetékesség problémájával is.

[HWSW] Részben a TVNET-nek adott igazat a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) az idén márciusban kezdődött, kábeltévés internetszolgáltatással kapcsolatos vitában. Ugyanakkor a határozat jelentős terjedelemben foglalkozik a vitás kérdések eldöntésével kapcsolatos illetékesség problémájával is.

Mint korábban hírt adtunk róla: március 25-én a Fibernet munkatársai leszerelték a saját hálózatukon -- korábbi megegyezés alapján -- üzemelő, a TVNET tulajdonában lévő berendezéseket. Emiatt a TVNET IX. és X. kerületi -- József Attila lakótelepi -- kábeltévés internetelőfizetői sem érték el többet a világhálót, mindenkinek újra elő kellett fizetnie valamelyik internetszolgáltatónál.

A két vállalat -- a TVNET és a Fibernet -- eltérően értelmezte a történteket, a vita lényege az volt, hogy időben felmondta-e a Fibernet a TVNET szolgáltatási szerződését, vagy sem. A TVNET álláspontja szerint nem történt felmondás, sőt, az eszközök leszerelésének napjára is ki volt tűzve egy megbeszélés a Fibernet képviselőivel.

Akkor közel száz kábeltévés internetelőfizető maradt világhálós kapcsolat nélkül, akik egy része később a Fibernetnél, más részük különböző ADSL-szolgáltatónál (például a TVNET-nél) fizetett elő szélessávú internetkapcsolatra. A TVNET akkor a Hírközlési Döntőbizottsághoz, valamint bírósághoz fordult, kérve azt, hogy amíg megállapodás nem születik, kötelezzék a Fibernetet az eredeti állapot helyreállítására, azaz hogy a TVNET ismét szolgáltathasson a Fibernet hálózatán. A bíróság a gyorsított eljárás első tárgyalását szeptemberre tűzte ki (a bíróságokon nyáron ítélkezési szünet van), a HDb azonban a napokban határozatot hozott.

Határozatában a HDb az együttműködési kötelezettség megsértése miatt a Fibernetre kétmillió forintos bírságot szabott ki, valamint a céget terhelte az eljárás költségeivel is. A határozat kimondja ugyan, hogy a Fibernet szabályt sértő magatartást tanúsít, ugyanakkor -- a bírságon túl -- semmilyen kötelezettséget nem rótt ki a kábelhálózat tulajdonosára, és az eredeti állapotok visszaállításáról sem rendelkezett. A határozat szerint a TVNET keresetében számos kérdésben csak a bíróság dönthet -- erre azonban őszig várni kell.

Amennyiben a bíróság is a TVNET-nek adna igazat, az már csak a két vállalkozás közti kártérítési perhez adhatna jogi alapot: a közel száz kábeltévés internetelőfizetőt a TVNET minden bizonnyal elvesztette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról