Szerző: roberto

2003. június 2. 23:29

Ximian Desktop 2: a Windowsról Linuxra áttérőknek

[Ximian] A bostoni székhelyű Ximian Inc. ma bejelentette a

[Ximian] A bostoni székhelyű Ximian Inc. ma bejelentette a GNOME 2 munkakörnyezetre épülő Ximian Desktop második verzióját. A csomag teljes programkészletet biztosít a mindennapi feladatokhoz, és a sajtóközlemény szerint a linuxos desktop elemei problémák nélkül képesek együttműködni a Windows rendszerekkel. A cég a Ximian Desktop 2 képességeit a Santa Clara-i Jupiter Media Enterprise Linux Forumon fogja bemutatni csütörtökön és pénteken, a vásárlók pedig a június kilencedikével kezdődő héten rendelhetik meg a terméket.

"A Ximian Desktop 2-vel az volt a célunk, hogy vállalati vásárlóink számára lehetővé tegyük a Linux asztali munkakörnyezetek költséghatékony használatát és támogatását" -- mondta Nat Friedman, a Ximian egyik társalapítója és cég termékfejlesztésének alelnöke, hozzátéve, hogy a "Ximian Desktop 2 a stratégiai tervezési partnerek -- köztük huszonöt vállalat és [...] üzleti partner -- közvetlen visszajelzései alapján készült".

A GNOME 2.2-re épülő környezetbe integrált alkalmazások támogatják a windowsos fájlformátumokat, a windowsos hálózatokat és egyéb szabványokat. A Ximian által összeállított, és a desktopba tökéletesen beillesztett OpenOffice.org irodai csomag például már alapértelmezésben is a Microsoft Word, Excel és Powerpoint 97/2000/XP dokumentumformátumokban ment, és gond nélkül képes a távoli gépeken lévő anyagokat is megnyitni, vagy éppen oda menteni.

A környezet másik kiemelkedő alkalmazása a Ximian Evolution 1.4 személyi információkezelő program, amely a Microsoft Outlook képességeivel ruházza fel a GNOME-ot. A Ximian Desktop 2 a hagyományoknak megfelelően saját szoftvertelepítő és -frissítő megoldást is tartalmaz, a Red Carpet 2.0-t. A csupán kereskedelmi forgalomban kapható Ximian Desktop 2 Professional Edition ezen túl külső gyártók népszerű kellékeit is magában foglalja, például az Agfa betűkészleteket, az Adobe Acrobat Readert, a Macromedia Flash Playert, a Real Playert és a Sun Java 2 futtatókörnyezetét.

Az új kiadás a közlemény szerint számos területen könnyíti meg a felhasználók életét, a nyomtatók kezelése és felismerése egyszerűbbé vált a CUPS nyomtatási rendszerrel való integrációnak köszönhetően, az asztalon megjelent a "My Computer" (Sajátgép) ikon, amely a könnyebb navigációt segíti elő, és ezen keresztül érhetőek el az NFS, illetve a Windows/Samba fájlmegosztások is.

A jövő héttől megrendelhető Ximian Desktop Professional Edition ára 99 dollár, amely 30 nap telepítési támogatást, egy "Bevezetés a Ximian Desktopba" c. PDF útmutatót, és egyéves Red Carpet Express frissítési szolgáltatást tartalmaz. A szoftvercsomag a nagyobb Linux-disztribúciók friss kiadásaira telepíthető (köztük a SuSE 8.2-re, a Red Hat 7.3-ra, 8.0-ra és 9-re). A szabadon letölthető, külső szoftvergyártók termékeit nem tartalmazó változat a Ximian weboldalán keresztül lesz elérhető szintén a jövő héttől.

a címlapról