Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 2. 13:36

Forgalom alapján a HP, eladási darabszám alapján a Sun vezet a UNIX-szerverek piacán

A leszállított UNIX-szerverek értéke alapján a HP vezeti a piacot -- derül ki az International Data Corp. piackutató vállalat Quarterly Server Tracker című negyedéves jelentéséből. A leszállított gépek számát tekintve azonban továbbra is toronymagasan a Sun Microsystems a piacvezető.

A leszállított UNIX-szerverek értéke alapján a HP vezeti a piacot -- derül ki az International Data Corp. piackutató vállalat "Quarterly Server Tracker" című negyedéves jelentéséből. A leszállított gépek számát tekintve azonban továbbra is toronymagasan a Sun Microsystems a piacvezető.

Az első negyedév alatt értékesített UNIX-szerverek számát tekintve a Sun toronymagasan őrzi vezető helyét, a kaliforniai gyártó 46 százalékos részesedése több mint kétszeresen múlja felül a 24 százalékos részesedéssel második helyet begyűjtő HP-ét. A harmadik helyezett IBM 14 százalékos részesedést szerzett. A tavalyi első negyedévhez képest a Sun és a HP részesedése is enyhén csökkent, az IBM viszont 3,3 százalékponttal erősített.

Az IDC által pénteken közzétett adatok szerint az eladott UNIX-szerverek értéke alapján a HP 31,6 százalékos piaci részesedést szerzett, a Sun Microsystems pedig 31,5 százalékot. A tavalyi első negyedévhez képest mindkét vállalat részesedése visszaesett. Az IBM ezalatt 4,9 százalékponttal erősített és 16,7 százalékos részesedéssel a harmadik helyen zárt.

A UNIX operációs rendszert futtató szerverek piaca a tavalyi első negyedévhez képest értékben 12,9 százalékkal 4,89 milliárd dollárra csökkent, a leszállított rendszerek darabszáma eközben 2,2 százalékkal növekedett. Ennek legfőbb oka, hogy a UNIX-szervereket vásárló vállalatok költési hajlandósága továbbra is alacsony, ezért a gyártók árkedvezményekkel, illetve alsó árkategóriás konfigurációk piacra dobásával igyekeznek elcsábítani a vevőket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról