Szerző: Barna József

2003. május 30. 08:10

A 3Com igen gyenge negyedéves forgalomra számít

[Dow Jones] A 3Com tegnap revideálta negyedik negyedéves pénzügyi előrejelzését. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat a nemzetközi piacok gyengélkedése és az erős verseny miatt a vártnál jóval alacsonyabb árbevételre és haszonrésre számít.

[Dow Jones] A 3Com tegnap revideálta negyedik negyedéves pénzügyi előrejelzését. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat a nemzetközi piacok gyengélkedése és az erős verseny miatt a vártnál jóval alacsonyabb árbevételre és haszonrésre számít.

A 3Com tegnap közölte, hogy a május 30-án véget érő negyedik negyedévben -- a CommWorks forgalmának figyelembevétele nélkül -- 165-175 millió dolláros árbevételt vár. A vállalat az előző negyedévben 244,9 millió dolláros árbevételt ért el, és a piaci bizonytalanságra hivatkozva nem tett közzé pontos előrejelzéseket a negyedik negyedévre vonatkozóan. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők azonban átlagosan 209,65 millió dolláros forgalmat prognosztizáltak.

A 3Com közleménye szerint az adaptereket forgalmazó connectivity üzletág forgalma 15-20 százalékkal, míg a hálózati berendezések forgalma 20-25 százalékkal csökken az előző negyedévhez képest. A bruttó haszonrés a gyenge eladásoknak köszönhetően várhatóan a 35 százalék körül alakul.

Elemzők úgy vélik, hogy a hosszú ideje küszködő 3Com sorsa jobbra fordulhat, amint a kínai Huaweijel létrehozott vegyesvállalata megkezdi működését. Amint az ismert, a két cég márciusban jelentett be, hogy vegyesvállalatot alapítanak nagyvállalati hálózati berendezések gyártására és értékesítésére. A 3Com-Huawei (Ázsiában Huawei-3Com) névre keresztelt vállalat a 3Com európai és amerikai értékesítési csatornáit, valamint a Huawei erőteljes ázsiai jelenlétét egyesíti. Az olcsó kínai munkaerő és gyártási költségek miatt az új cég igen kedvező áron kínálja termékeit.

A 3Com 160 millió dollárt fektet a cégbe. A Huawei Technologies mintegy 1000, a 3Com pedig 50 alkalmazottat irányít át a vegyesvállalatba, illetve a cégek megfelelő szellemi tulajdonukat, szabadalmaikat és technológiáikat is a vegyesvállalat rendelkezésre bocsátják.

A 3Com tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra előrejelzését. A rendes kereskedésben a vállalat részvényeinek árfolyama 5,36 százalékkal 5,50 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után 4,86 dollárra esett vissza. A 3Com június 25-én teszi közzé negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról