:

Szerző: Vörös Péter

2003. május 27. 11:41

Ballmer közel 1 milliárd dollárnyi Microsoft-részvényt adott el

Steve Ballmer
Steve Ballmer
[CNET, WSJ] Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója és második legnagyobb részvényese a múlt héten közel 40 millió Microsoft-részvényt adott el. A 47 éves Ballmer legutóbb 1991 májusában adott el vállalati papírjaiból.

A Securities and Exchange Commissionnek (Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek) küldött dokumentumok szerint Ballmer a múlt szerdán és csütörtökön összesen 39,3 millió részvényt adott el, átlagosan 24,30 dolláros árfolyamon, azaz összesen 954,99 millió dollárért. A tranzakciók után Ballmernek 431,6 millió Microsoft-részvénye maradt, ennek értéke a pénteki tőzsdei záróárfolyammal (24,22 dollár) számítva 10,45 milliárd dollár.

A részvényeladások részleteit pénteken a tőzsdezárás után tette közzé a cég. A tőzsdei nap során csak egy rövid sajtóközleményt jelentetett meg a Microsoft, amely szerint Ballmer értékesítette részvényei egy részét. A közleménnyel egy időben olyan híresztelések láttak napvilágot, mely szerint egy nagyobb brókercég több tízmillió Microsoft-részvényt tervez eladni.

A múlt hétfőn Ballmer bejelentette, hogy megválik Microsoft-papírjainak egy részétől annak érdekében, hogy diverzifikálja befektetett pénzügyi eszközeit. "Bár ez egy személyes pénzügyi döntés, szeretném a félreértéseket elkerülni: továbbra is a legteljesebb mértékben elkötelezett vagyok a cég iránt" -- mondta a Microsoft vezetője.

A részvények számát tekintve Ballmert csak Bill Gates, a cég igazgatótanácsának elnöke előzi meg. Gates és a többi cégvezető rendszeresen adott el Microsoft-részvényeket, míg Ballmer több mint egy évtizede nem: utoljára 1991 áprilisában-májusában értékesített 25,2 millió részvényt. Gates az utóbbi években több mint 400 millió Microsoft részvényt adott el (figyelembe véve a részvénydarabolásokat is), ez részesedésének közel 40 százalékát jelenti.

Ballmer 1980-ban csatlakozott a céghez, miután úgy döntött, hogy nem fejezi be posztgraduális tanulmányait, majd 2000 januárjában nevezték ki a cég elnök-vezérigazgatójává. A vállalatvezető részvénybefektetéseinek értéke meghaladja a 11 milliárd dollárt, a Forbes magazin felmérése szerint ezzel az USA 16. leggazdagabb embere.

A Microsoft részvényárfolyama pénteken 6 centtel (0,25 százalékkal) 24,22 dollárra emelkedett. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 20,705-29,48 dollár között volt. 1999 végén a részvényárfolyam közel 60 dollár volt, míg 2001 októberében 21 dollár alá süllyedt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.