Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 23. 13:56

Otthoni felhasználóknak szánt grafikus kártya 3Dlabs alapokon

A szingapúri Creative Technology bejelentette Graphics Blaster Picture Perfect videokártyáját, amely a 3Dlabs VP500SE grafikus processzorára épül. A terméket elsősorban digitális fényképezéssel foglalkozó otthoni felhasználóknak szánja a cég.

A szingapúri Creative Technology bejelentette Graphics Blaster Picture Perfect videokártyáját, amely a 3Dlabs VP500SE grafikus processzorára épül. A terméket elsősorban digitális fényképezéssel foglalkozó otthoni felhasználóknak szánja a cég.

Amint az ismert, a Creative által felvásárolt 3Dlabs tavaly májusban jelentette be innovatív architektúrára épülő P10 vizuális processzorát, melyet elsősorban professzionális felhasználásra fejlesztett ki. A P10 megjelenésekor számos pletyka reppent fel, melyek szerint a Creative Technology otthoni felhasználók részére is gyárt majd az új chipre épülő kártyákat.

Lapunk kérdésére a Creative képviselője elmondta, hogy a Graphics Blaster Picture Perfect grafikus kártya a 3Dlabs Wildcat VP leszármazottja, és elsősorban a digitális fotózással hobbiszinten foglalkozó felhasználóknak szánja a vállalat. A kártya erőssége a kiváló képminőségen túl a fotómanipuláció hardveres gyorsításában rejlik. A Creative a termékhez kifejezetten a grafikus processzorra optimalizált alkalmazásokat csomagol.

A Graphics Blaster Picture Perfect specifikációi alapján már első ránézésre is látható, hogy nem a legújabb játékok futtatására szolgáló hardverrel van dolgunk. A kártyán található videochip órajele ugyan ismeretlen, azonban az AGP2X/4X támogatás, a 128 bites memóriabusz és a 64 Mbyte DDR SDRAM egyértelműen azt mutatja, hogy nem ez a kártya dönti majd meg a Doom III és a Half-Life 2 banchmark-rekordokat.

A kártyán 350 MHz-es RAMDAC dolgozik és VGA-kimenet mellett DVI-csatlakozóval is ellátták. Érdekesség, hogy a TV-kimenet nem található meg a szolgáltatások között. Kétmonitoros konfiguráció használata azonban természetesen megengedett és támogatott. A mellékelt szoftverekkel (Panorama Maker, PhotoImpression, PhotoPrinter) együtt a termék végfelhasználói ára 180 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról