:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. május 22. 17:29

Népszerű a szélessávú internet Kőbányán

Fél évvel ezelőtt, 2002 novemberében adták át a Kőbánya-Újhegyi lakótelepen azt a hálózatot, amelyet úgy építettek ki, hogy internetezésre, kábeltévé adások vételére és telefonálásra egyaránt alkalmas legyen. A 200 millió forintból megvalósított beruházás egyik különlegessége, hogy a kőbányai lakótelep és az adatkicserélő központ (BIX) között egy 100 Mbit/s sávszélességű optikai kábelt fektettek le, így internetezéskor (és később az IP-telefon használatakor) a felhasználók szinte közvetlenül a hazai internet központjaként számon tartott BIX központhoz csatlakoznak.

[HWSW] Fél évvel ezelőtt, 2002 novemberében adták át a Kőbánya-Újhegyi lakótelepen azt a hálózatot, amelyet úgy építettek ki, hogy internetezésre, kábeltévé adások vételére és telefonálásra egyaránt alkalmas legyen. A 200 millió forintból megvalósított beruházás egyik különlegessége, hogy a kőbányai lakótelep és az adatkicserélő központ (BIX) között egy 100 Mbit/s sávszélességű optikai kábelt fektettek le, így internetezéskor (és később az IP-telefon használatakor) a felhasználók szinte közvetlenül a hazai internet központjaként számon tartott BIX központhoz csatlakoznak.

Az internetszolgáltatást nyújtó TvNetWork Kft. mai sajtóbeszélgetésén kiderült: a szélessávú internet hamar népszerűvé vált a lakótelepen. A 3000 háztartásból eddig 300-ban fizettek elő a kábeles internetszolgáltatásra, ami a lakások számához viszonyított 10 százalékos arányával igen magasnak mondható (egy szűk földrajzi területen -- jellemzően lakótelepen -- belül 5-8 százalékos előfizetői arány már jónak számít).

A szolgáltató hamarosan megkezdi a lakótelep egy másik részének "behálózását" is: újabb 1500 lakásba vezetik be a kábeltévét, s ezzel együtt a kábeles internetet -- persze csak annak, aki előfizet rá. Ezen az új területen azonban már meg kell küzdeni a konkurenciával is, itt ugyanis már van kábeltévés internetszolgáltató: az EMKTV, mellyel párhuzamosan fog szolgáltatni a TvNetWork, s idén lesz először lehetőségük a lakótelepieknek ADSL-re is előfizetni, így a szélessávú választék igen bőséges lesz.

Kabay Tamás, a TvNetWork általános vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy nem csak a magas előfizetői arány az örvendetes, hanem az is, hogy a szolgáltató -- adatforgalom alapján kialakított -- csomagjai közül az előfizetők több mint 50 százaléka a legdrágább, forgalmi korlátozástól mentes, áfával együtt havi 10 000 forintos díjcsomagot választotta. Ez a vezérigazgató-helyettes szerint azt mutatja , hogy van érdeklődés a telefonköltség-mentes, szélessávú szolgáltatások iránt.

A hálózat átadásakor beharangozott IP-telefon szolgáltatás ugyan még nem indult el, ám a TvNetWork szerint minden esély megvan arra, hogy még az idén nyáron lebonyolítsák az első hívást a szolgáltató saját hálózatán. Mint kiderült: a vállalkozásnak minden távközlési szolgáltatóval egyedi megállapodást kell kötnie a hívások fogadásáról, végződtetéséről. Ez hosszadalmas tárgyalássorozatot igényelt, ezért húzódott el a szolgáltatás indítása. Jelenleg az egyik távközlési szolgáltató aláírását és a Hírközlési Felügyelet engedélyét is várják, no meg a saját számmezőt, amiből hívószámot oszthatnak a majdani előfizetőknek.

A szegedi székhelyű TvNetWork-nek az országban 4500 szélessávú (fele részben kábeltévés, fele részben helyi LAN hálózatos) internet-előfizetője van. A kőbányai a legjelentősebb beruházásuk, s a társaság az itteni előfizetők arányának növelése érdekében egy helyi felmérés készítését tervezi, melyből kiderülne kit mi tart távol az internettől. A társaság abban bízik, hogy a Kőbánya-Újhegyi lakótelepen előfizetők száma egy éven belül még akár a duplájára is nőhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.