Szerző: Ady Krisztián

2003. május 22. 11:36

Megjelent a GeeXboX médialejátszó mini Linux rendszer első nyilvános verziója

[Clubic.com] Vetélytársa akadt a CD-ről betöltődő, akár merevlemez nélküli gépekből is teljes médialejátszó PC-t varázsoló MoviX Linux disztribúciónak. Az Mplayer médialejátszó alkalmazásra épített mini Linux rendszer feltehetően újabb konkurensek megjelenésére számíthat, több hasonló projekt is létezik már.

[Clubic.com] Vetélytársa akadt a CD-ről betöltődő, akár merevlemez nélküli gépekből is teljes médialejátszó PC-t varázsoló MoviX Linux "disztribúciónak". Az Mplayer médialejátszó alkalmazásra épített mini Linux rendszer feltehetően újabb konkurensek megjelenésére számíthat, több hasonló projekt is létezik már.

Az első ilyen fecske a francia GeeXboX, mely szintén az Mplayer médialejátszó alkalmazást tartalmazza. Ez a rendszer lényegesen kisebb a MoviX-nál, igaz, funkcióiban is szerényebb valamelyest, nem támogatja egyelőre a hálózati csatlakozásokat, a Realnetworks és QuickTime formátumait.

A GeeXbox ISO formátumban letölthető, CD-re írva bootolható változata mindössze 3,2 MB méretű, s ebben a grafikus menürendszer is benne foglaltatik. Az Mplayer segítségével szinte minden elterjedtebb formátumot lejátszhatunk a CD cseréje után: DivX, XviD, MPEG-1-2-4 mozikat, DVD, Video-CD és Audio-CD lemezeket, MP3, Ogg Vorbis, WAV audioállományokat.

A GeeXboX természetesen támogatja a feliratokat, az ATI és NVIDIA videokártyák TV-kimenetét, az EPIA és EPIA-M mini-ITX alaplapokat, távirányítókat. A jövőbeni fejlesztések listája sem üres: a fejlesztők Bt8x8 chippel rendelkező TV-tunerek támogatását, további funkciók implementálását is tervezik.

A GeeXboX első nyilvános változata letölthető a fejlesztők honlapjáról.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.