Szerző: Barna József

2003. május 21. 14:43

Gyermeknapi ajándék óvodáknak az IBM-től

[Mmd] 2003. május 21-én, gyermeknap alkalmából 60, gyermekek részére kialakított számítógépet vehetnek át óvodák az IBM Magyarországi Kft. KidSmart programjának az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Brunszwick Teréz programjának keretében a Csodák Palotájában.

[Mmd] 2003. május 21-én, gyermeknap alkalmából 60, gyermekek részére kialakított számítógépet vehetnek át óvodák az IBM Magyarországi Kft. KidSmart programjának az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Brunszwick Teréz programjának keretében a Csodák Palotájában.

A KidSmart program az utóbbi évek legnagyobb jótékonysági kezdeményezése az IBM-nél, melyet a cég 2002 év végén Magyarországon is elindított az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködve. A KidSmart keretében az IBM gyermekeknek készített, biztonságos, színes, ütésálló, és a kicsik méreteire szabott házzal és bútorzattal ellátott korszerű számítógépeket adományoz óvodáknak, s a gépekhez magyar nyelvű készségfejlesztő alkalmazásokat biztosít. Ezen berendezések elosztásában és a célközönséghez történő eljuttatásában nyújt segítséget a Minisztérium.

Az IBM pedagógiai szakemberekkel szoros együttműködésben tervezte és indította útjára 1998-ban a KidSmart óvodai tanulóprogramot, s 2001-ben a Cambridge-i Egyetem vizsgálata azt mutatta, hogy a gyermekek koncentráló-képessége, csoportmunka és együttműködési készségei, valamint a tanítás és tanulás minőségi szintje jelentősen javult az új eszközök segítségével.

A 3-7 éves gyerekek számára készült szoftverek segítségével koruknak megfelelő, játékos formában ismerkedhetnek meg a számítógéppel. A gépen az IBM által biztosított készségfejlesztő szoftverek futnak, melyek a gyermekek különféle irányú ismereteit élvezetes formában gyarapítják (így pl. játékos matematika, színek, formák, irányok megismerése, földrajzi, környezetismereti feladatok).

A számítógépek IBM NetVista A30p torony kiépítésű PC-k IBM LCD monitorral, valamint ún. IBM mini mouse-zal, amely kicsi, gyermekek kezének méretéhez igazított egér. Ezenkívül minden óvoda kap egy-egy színes tintasugaras nyomtatót is, hogy a gyermekek kedvenc figuráikat, rajzaikat, a sikeresen megoldott feladatokat kinyomtatva haza is vihessék. A gépen található szoftvert az IBM a Riverdeep nevű amerikai céggel együttműködve fejlesztette ki, figyelembe véve életkori sajátosságokat, mint a kisgyermekek által preferált színek és formák. A multimédiás szoftver Windows platformon fut (Win95/98, XP, Win2000).

Az első számítógépeket 2002 decemberében Zircen a Benedek Elek óvodában Dietrich Rössner, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója és Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára adta át. A program első lépcsőjében 30 gépet ajándékozott az IBM, elsősorban vidéki óvodáknak, melyet 2003 során további 120 gép követ. Az eddig kihelyezésre került munkaállomások befogadóitól pozitív visszajelzések érkeznek. A program híre elterjedt, s számos érdeklődő megkeresés történt. A program hatékonyságáról információk várhatók a jelenleg folyó elővizsgálatból, s azok remélhetően megerősíti majd az elvárásokat.

Az IHM a Brunswick Teréz program keretében vállalta a KidSmart program folytatását, illetve közbeszerzési keretek között való kibővítését. A költségvetésben rendelkezésre áll az erre a célra elkülönített 300 millió forint, melyből a munkaállomások beszerzése és pályázati úton történő elosztása lehetséges az óvodák számára. A kiírandó pályázat alapján ezen eszközökre lehetne jelentkezni. A közbeszerzési eljárás ütemezése legoptimálisabban 2003. II. felében történhet meg, mely az esetben még a félévben lebonyolítható a 300 darab speciális számítógép kiszállítása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról