Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 14. 13:38

A Pannon GSM végrehajtotta Európa első nyilvános EDGE teszthívását

A Pannon GSM, Magyarország vezető mobil adatátviteli szolgáltatója a közelgő Távközlési Világnapra tekintettel 2003. május 14 -én 10 órakor végrehajtotta hálózatában Európa legelső nyilvános EDGE teszthívását.

A Pannon GSM, Magyarország vezető mobil adatátviteli szolgáltatója a közelgő Távközlési Világnapra tekintettel 2003. május 14 -én 10 órakor végrehajtotta hálózatában Európa legelső nyilvános EDGE teszthívását.

Az EDGE technológia még az ISDN kapcsolatnál is gyorsabb adatátvitelre képes, így kiválthatja a gyakran nehézkes, esetleg elérhetetlen vezetékes adatátvitelt. Segítségével a közeljövőben nagyságrendekkel gyorsabbá válik a mobil internetezés, jobb minőségben nézhetőek mobiltelefonokon a televízióműsorok, filmek, az MMS-eket ugyanolyan gyorsan kapjuk meg, mint ma az SMS-eket, s a világ bármely pontjáról oly könnyedén érhetjük el munkahelyi belső hálózatunkat, mintha az irodában ülnénk.

A 473 kbps elméleti maximális sávszélességet biztosító EDGE ugrásszerűen növelheti a nem hang alapú alkalmazások -- a mobil internet, az MMS vagy akár a Pannon GSM által kínált, streaming video technológián alapuló mobil TV-közvetítés -- népszerűségét, és komoly előrelépést jelent az otthoni munkavégzés, valamint a vállalati hálózatok távoli elérésének széles körű elterjedésében.

A kísérleti hívás előkészítésében a Pannon GSM-mel szorosan együttműködő Nokia már tavaly bemutatta a világ első háromsávos (GSM/GPRS/EDGE) telefonját, a Nokia 6200-at. A legfrissebb EDGE terminál, az egész Eurázsiában működőképes, háromsávos Nokia 6220, melynek szállítása a tervek szerint 2003 harmadik negyedévében indul. A Nokia 2003 második felétől várhatóan a legtöbb GPRS készülékén bevezeti az EDGE funkciót.

Nyár végétől már a Pannon GSM ügyfelei is kipróbálhatják a következő generációs GSM-jellegű szolgáltatás képességeit, hiszen a szolgáltató Budapest jelentős területét lefedő teszthálózatot épít ki. A jövőbe mutató technológiára a Yankee Group informatikai kutató intézet előrejelzése szerint hasonló diadalmenet vár, mint annak idején magára a GSM-re: 2007-re csak Nyugat-Európában várhatóan mintegy 16 millió EDGE-képes mobiltelefon lesz forgalomban.

a címlapról