Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tovább tökéletesítette videotömörítő kodekjét az On2 Technologies

Ady Krisztián, 2003. május 14. 13:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jelentősen továbbfejlesztette az On2 Technologies a vállalat által licencelt videotömörítési technológiát. A cég most weboldalán keresztül enged bepillantást az új, VP6 nevű kodek képességeibe.

Jelentősen továbbfejlesztette az On2 Technologies a vállalat által licencelt videotömörítési technológiát. A cég most weboldalán keresztül enged bepillantást az új, VP6 nevű kodek képességeibe.

Az új kodek amellett, hogy rendkívül alacsony bitrátán is jó képminőséget nyújt, a nagyfelbontású televíziózásban használt felbontásokat is támogatja. A sebességoptimalizációnak köszönhetően lehetővé vált a teljes D1 (720x576) felbontáson történő valós idejű tömörítés is, miközben a vállalat közlése szerint a kodek 40 százalékkal jobb képminőséget nyújt az előd VP5 kodeknél. A dekódoláshoz ugyanakkor 50 százalékkal kevesebb processzorteljesítményre van szükség.

A VP6 éppen ezért már sikeresen futtatható az olcsóbb digitális jelfeldolgozó processzorokon (DSP) is, a költséget növelő alprocesszorok használata nélkül, melyekre például MPEG-4 lejátszási képesség beépítése esetén szükség lehet. A VP6 tisztán szoftveres megoldásként is eredményesen futtatható az erősebb DSP-ken.


On2 VP6 (829 kbit/s) vs. DivX 5 (902 kbit/s)

Az új kodek két verzióban lesz elérhető: a "Simple Profile" a gyengébb processzorok, DSP-k számára készült, míg az "Advanced Profile" a rendkívül alacsony bitrátán elérhető jobb képminőség érdekében jobban igénybe veszi a processzorok számítási képességeit.

Az úgynevezett PSNR tesztekben a VP6 határozottan jobb eredményt ért el a JVT/H.26L, Windows Media 9 és DIVX 5.0.5 kodekeknél. A cég weboldalán elérhető videoállományokon látványosan észrevehető a különbség a VP6 javára.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.