:

Szerző: Barna József

2003. május 14. 08:44

Ismét veszteségről számolt be az Applied Materials

[WSJ] Az Applied Materials tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója a negyedév során elkönyvelt jelentős átszervezési költségek miatt veszteségről számolt be.

[WSJ] Az Applied Materials tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója a negyedév során elkönyvelt jelentős átszervezési költségek miatt veszteségről számolt be.

Az április 27-én véget ért második pénzügyi negyedévben az Applied Materials 1,11 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 1,16 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége a jelentős, 151,7 millió dolláros átszervezési költségeknek köszönhetően 62,1 millió dollárt, részvényenként 4 centet tett ki. Egy évvel korábban a cég 52 millió dolláros, részvényenként 3 centes nyereséget ért el. Az egyszeri költségeket nem számolva a nyereség részvényenként 3 centet tett ki, amely felülmúlta mind a vállalat, mind pedig az elemzők 2 centes prognózisát.

Amint Joseph Bronson, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója elmondta, a jelenlegi harmadik pénzügyi negyedévben az Applied Materials a második negyedéves árbevétellel megegyező, vagy annál valamivel alacsonyabb forgalmat vár, míg az átszervezési költségek levonásával képzett nyereség részvényenként 3-4 cent körül alakul majd. A cég rövid távon nem vár pozitív változásokat az iparágban.

Az Applied Materials március végén jelentette be, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt ismét leépítésre kényszerül és elbocsátja alkalmazottainak 14 százalékát. A cég tavaly novemberben is megszüntetett munkahelyeket, akkor 1750 dolgozónak (az összlétszám 11 százalékának) kellett távoznia az elhúzódó iparági visszaesés miatt. Az utóbbi 15 hónapban a vállalat összesen 5500 alkalmazottat bocsátott el.

Az Applied egyben a hónap elején jelentette be, hogy Mike Splintert, az Intel értékesítési és marketing részlegének korábbi vezetőjét nevezte ki új elnök-vezérigazgatójává. Splinter május 1-től csatlakozott a vállalat igazgatótanácsához is. James Morgan, aki 27 éven át volt az Applied Materials elnök-vezérigazgatója, a kinevezeést követően az igazgatótanács elnöke lett, míg Dan Maydan korábbi elnök nyugalmazott elnökként folytatja munkáját.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 1,02 százalékkal 15,56 dollárra esett vissza, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 15,17 dollárra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.