Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 13. 18:35

Az Intel újradefiniálja a notebook és a Tablet PC fogalmát

[ZDNET] Az Intel idén mutatja be azt a notebook-prototípust, amely teljesen újszerű utat mutat a hordozható számítógépek világában. A Florence kódnevű koncepció PC átmenetet képez a notebookok, a Tablet PC-k és az asztali gépek között.

[ZDNET] Az Intel idén mutatja be azt a notebook-prototípust, amely teljesen újszerű utat mutat a hordozható számítógépek világában. A Florence kódnevű koncepció PC átmenetet képez a notebookok, a Tablet PC-k és az asztali gépek között.

A számítógép három részből áll, amelyek csuklókkal kapcsolódnak egymáshoz. "Az ihletet az éttermekben található lengőajtó adta" -- mondta Nick Oakley, a konstrukció tervezője. A Florence Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert futtat és képes a Tablet PC-khez hasonlóan képes a kézírás felismerésére, noha beépített billentyűzettel is rendelkezik.

A számítógépgyártók számára rendkívül fontos, hogy újszerű konstrukciókkal lépjenek piacra. A piaci visszaesés következtében mind a fogyasztók, mind pedig a vállalatok az olcsóbb számítógépek felé fordultak, ezért a gyártóknak új, eddig még sosem látott termékekkel kell előrukkolni annak érdekében, hogy fellendítsék a számítógépek iránti keresletet.

Oakley szerint a prototípusok "olyan kérdések, amelyekre a válaszok megmutatják, hogyan lehet az Intel technológiáját továbbfejleszteni". A Florence jelenlegi állapotában természetesen nem piacérett, de a számítógépgyártók előtt áll a lehetőség, hogy sorozatban gyártsák olyan alkatrészek felhasználásával, amelyek már jelenleg is elérhetők. A Florence prototípusa 12 hüvelykes kijelzőt és Intel Pentium M processzort tartalmaz.

A Florence érdekessége a csuklókban rejlik. Ezek teszik lehetővé, hogy a billentyűzetet rá lehessen hajtani a kijelzőre. Ilyenkor a számítógép gyakorlatilag egy mobil konzollá alakul át és a billentyűzet oldalán található speciális billentyűkkel érhetők el olyan funkciók, mint például a levelezés vagy a zenehallgatás. A számítógépet teljesen szét is lehet hajtani, ilyenkor leginkább egy lapos házba szerelt asztali PC-re hasonlít.

A notebookok piaca egyre inkább növekedik, a tavalyi évben értékesített PC-knek már 24 százaléka volt hordozható kivitelű számítógép. A Tablet PC-k ugyan népszerűbbek a vártnál, de egyelőre még elenyésző részét teszik ki a PC-eladásoknak. A notebookok funkcióit bővítve a gyártók egyre több és több ügyfelet tudnának rávenni arra, hogy asztali gépüket hordozható PC-re cseréljék. Könnyen lehet, hogy valaki rendkívül hasznosnak találja a Florence hajtogatható konstrukcióját, vagy egyszerűen csak beleszeret a készülék formájába.

A Florence az Intel Mobile Architecture Lab munkája. Ez a részleg az Intel Mobile Platforms Group része. A Mobile Architecture Lab több koncepció PC-t is megtervez minden évben, azonban csak kevés prototípust gyártanak le. Ezek egyike volt az a Newport nevű konstrukció, amely a februári Intel Developer Forum egyik legnagyobb sztárja volt. A Newport egy koncepció arra nézve, hogy vajon milyen lesz egy Centrino-alapú notebook a jövő évben.

Az Intel munkatársa szerint a vállalat feltett szándéke, hogy a Florence az idén több szakmai rendezvényen is bemutatkozzon a nagyközönség előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról