Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. május 13. 18:46

Nyolcvanmilliárdért kelt el a Vivendi Hungary -- távozik Polányi Sándor

A GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. (egy, az American International Group, Inc. által támogatott magántőke-befektetési alap), alkotta konzorcium ma jelentette be, hogy lezárult a Vivendi Telecom Hungary (VTH) magyarországi vezetékes távközlési szolgáltató megvásárlása.

[HWSW] A GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. (egy, az American International Group, Inc. által támogatott magántőke-befektetési alap), alkotta konzorcium ma jelentette be, hogy lezárult a Vivendi Telecom Hungary (VTH) magyarországi vezetékes távközlési szolgáltató megvásárlása.

A konzorcium tagjai bejelentették, hogy sikerült véglegesíteni a társaság hitelező bankjaival kötött megállapodást, illetve hogy megszerezték a magyar hatóságoktól az összes szükséges engedélyt. Most, hogy ezek a kötelező lépések megtörténtek, a hazai Vivendi nem része többé a Vivendi Telecom Internationalnek. Bár a Vivendi anyavállalata eredetileg százmilliárd forintot kért volna magyar érdekeltségéért, a közlemény szerint a vállalat értéke 325 millió euró (közel nyolcvanmilliárd forint) volt. Ez az ügylet volt a 2002-es év egyik legjelentősebb közép-kelet-európai nagyvállalat-vásárlása.

A konzorcium reményei szerint a cégvásárlás megerősíti a Vivendi vezető távközlési szolgáltatói szerepét a cég koncessziós területein. A közlemény szerint azon túl, hogy jelentős lakossági és üzleti ügyfélkörétől származó stabil bevételi szinttel büszkélkedhet, a VTH egyben az egyik legfontosabb alternatív infrastruktúra-szolgáltató Magyarországon, amelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy versenypozícióját erősíteni tudja, különösen a szélessávú szolgáltatások területén. A konzorcium -- az előző tulajdonos elképzeléseihez hasonlóan -- erősítené a Vivendi szerepét a koncessziós területeken kívül nyújtott üzleti szolgáltatások terén.

Polányi Sándor, a Vivendi Telecom Hungary vezérigazgatója a tulajdonosokkal kötött kölcsönös megállapodás alapján a vállalatnál vezérigazgatóként eltöltött 7 év után 2003. május 13-án távozik a cégtől. A vállalat újonnan, határozatlan ideig kinevezett igazgatója Ian McKenzie lett, ám a Vivendi folytatja Polányi Sándor utódának, az állandó vezérigazgatónak keresését.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról