Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Jogi vihar a Napster körül

Bodnár Ádám, 2003. május 13. 15:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ, HWSW] A Universal Music beperelte a Bertelsmann zenekiadót. A felperes szerint mivel a Bertelsmann egy időben befektetője volt a Napster fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cégnek, hozzájárult a szerői jogok megsértéséhez.

hirdetés
[WSJ, HWSW] A Universal Music beperelte a Bertelsmann zenekiadót. A felperes szerint mivel a Bertelsmann egy időben befektetője volt a Napster fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cégnek, hozzájárult a szerői jogok megsértéséhez.

A New York-i kerületi bírósághoz eljuttatott keresetében a Vivendi Universal azt állítja, hogy a Bertelsmann a Napster pénzelése révén szándékosan megsértette a Vivendi Universal "kötelékébe" tartozó zenészek szerzői jogait. A Bertelsmann "átvette a Napster feletti ellenőrzést annak érdekében, hogy a Universal és művészeinek kárára szerezzen hasznot" -- állítja a felperes.

A Vivendi Universal által indított perben a kártérítés minden egyes jogsértés után akár 150 ezer dollár is lehet. A felperes szerint a Bertelsmann 2000 októberében "gyakorlatilag felvásárolta a Napstert" és egészen 2001 nyaráig üzemeltette. "Annak ellenére, hogy tudatában volt a jogsértésnak, a Bertelsmann tovább folytatta törvénytelen tevékenységét annak érdekében, hogy maximalizálja anyagi nyereségét" -- áll a bírósághoz eljuttatott dokumentumban.

A Bertelsmann összesen mintegy 85 millió dollárt fektetett a Napsterbe annak érdekében, hogy legálisan működő, előfizetéses szolgáltatássá alakítsa át. Egykoron több százezren használták az ingyenes fájlcserélő szolgáltatást, azonban a lemezkiadók által 1999-ben indított per végeredményeképp a Napstert 2001-ben be kellett zárni.

A vállalat tavaly júniusban kért csődvédelmet azt remélve, hogy megtarthatja alkalmazottait, technológiáját és márkanevét, miközben -- a Bertelsmann támogatásával -- fizetős szolgáltatásként újraéleszti a Napster online zenecserélő szolgáltatást. A csődbe jutott cég szellemi tulajdonait később a Roxio vásárolta fel, a vagyontárgyakat pedig elárverezték.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.