Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 12. 14:47

A Philips és a Multisoft kiadta az első magyar beszédfelismerő szoftverfejlesztő alkalmazást

A Royal Philips Electronics és a Multisoft Kft. bejelentette, hogy már kapható a magyar kontextussal rendelkező Speech SDK 3.1 nevű fejlesztőeszköz. A Speech SDK 3.1 segítségével a szoftverfejlesztők magyar nyelvű parancsfelismerési funkciót adhatnak az alkalmazásokhoz, így a felhasználók beszéddel irányíthatják számítógépüket, és egyéb hardware eszközeiket, valamint dialógusok formájában akár kommunikálhatnak is azokkal.

[HWSW] A Royal Philips Electronics és a Multisoft Kft. bejelentette, hogy már kapható a magyar kontextussal rendelkező Speech SDK 3.1 nevű fejlesztőeszköz. A Speech SDK 3.1 segítségével a szoftverfejlesztők magyar nyelvű parancsfelismerési funkciót adhatnak az alkalmazásokhoz, így a felhasználók beszéddel irányíthatják számítógépüket, és egyéb hardware eszközeiket, valamint dialógusok formájában akár kommunikálhatnak is azokkal.

A Speech SDK 3.1 olyan alkalmazások kifejlesztésére alkalmas, melyekkel a számítógép felismeri a hallott parancsot, így kiváltható a billentyűzet vagy az egér használata. A magyar nyelvi parancs funkció mellett a 3.1 verzió újdonsága, hogy rendelkezik beszédmegértés funkcióval és a felhasználói felületet támogató komponensekkel, valamint alkalmas párbeszédek létrehozására.

A MultiSoft szakemberei már több mint 7 éve dolgoznak együtt a Philipsszel és jelentős szerepük volt a magyar beszédfelismerő kifejlesztésében. "A Philipsszel folyó közös bécsi munka lehetővé tette, hogy a legmodernebb beszédfelismerő technikát hozzuk létre, az iparág vezető vállalatával folyó együttműködés eredményeként. A Speech SDK 3.1 magyar piacra való kibocsátása is bizonyítja a határokat átlépő, közös munkára való készséget, amely csak növekedni fog az Európai Unióba való belépéssel" -- mondta Kelemen Gábor, a Multisoft Kft. ügyvezető igazgatója.

A Philips profi diktálási funkciót nyújtó beszédfelismerő megoldása, a SpeechMagic több mint 6000 installációval rendelkezik világszerte. "A SpeechMagic az egyetlen olyan beszédfelismerő technológia, amely 21 nyelven áll rendelkezésre. Büszkék vagyunk arra, hogy a Speech SDK 3.1-gyel mi kínáljuk az első magyar parancsfelismerőt. Ezzel is szeretnénk kifejezni elköteleződésünket, hogy új piacok számára tegyük elérhetővé a legmodernebb technológiákat" -- nyilatkozta Marcel Wassink, a Philips Speech Processing ügyvezető igazgatója.

A Speech SDK-val fejlesztett alkalmazásokat szinte minden iparágban használják, például kórházakban, ügyvédi irodákban, szimulációs szoftverekben, multimédiás tanuló programoknál és call centerekben. A call centerekben a hagyományosnak számító gombnyomásos menüelérés váltható ki a parancsok kimondásával, a rendszer egyszerűen felismeri a hívó által mondottakat.

A Speech SDK 3.1 verziója egy ingyenes tesztverzióval együtt a www.speechrecognition.philips.com/speechsdk/ oldalról tölthető le. A magyar parancsfelismerő ConText tesztverziójáért a speechsdk@philips.com címre lehet írni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról