Szerző: Vörös Péter

2003. május 12. 17:39

A TFT-LCD panelek ára változatlan maradt áprilisban

[NE Asia Online] Az asztali PC-khez használt 17 hüvelykes TFT-LCD panelek átlagos ára nem változott áprilisban, mivel az emelkedő kínálat ellensúlyozta a növekvő keresletet. A dél-koreai és tajvani gyártók átlagosan 275 dollárért adták a 17-os TFT-paneleket a PC-gyártóknak, ez ugyanannyi mint a márciusi ár. A 15-os modellek ára 5 dollárral 185-190 dollárra emelkedett.

[NE Asia Online] Az asztali PC-khez használt 17 hüvelykes TFT-LCD panelek átlagos ára nem változott áprilisban, mivel az emelkedő kínálat ellensúlyozta a növekvő keresletet. A dél-koreai és tajvani gyártók átlagosan 275 dollárért adták a 17"-os TFT-paneleket a PC-gyártóknak, ez ugyanannyi mint a márciusi ár. A 15"-os modellek ára 5 dollárral 185-190 dollárra emelkedett.

A 17 hüvelykes LCD-panelek iránti kereslet továbbra is erős maradt, mivel a felhasználók folytatják az átállást a hagyományos monitorokról és nő az érdeklődés a nagyobb képernyők iránt. Az árak stabilizálódtak, mivel a gyártók egyre több 17"-os modellt gyártanak a 15"-os termékek helyett.

Tavaly nyáron az árak közel 40 százalékkal csökkentek a túltermelés miatt, azonban az alacsonyabb árak a kereslet növekedéséhez vezettek, és a trend januárban megfordult, mivel a hiányjelenségek miatt az árak márciusig emelkedtek. Az LCD-panelgyártók általában havonta tárgyalják újra az árakat a nagy ügyfelekkel.

Az amerikai DisplaySearch piackutató vállalat januárban közölte, hogy a következő négy évben a lapos kijelzők globális termelése átlagosan évi 21 százalékkal fog emelkedni. A piackutató cég szerint a lapos kijelzők globális forgalma 2006-ra eléri a 62 milliárd dollárt, szemben a 2002-es 28,8 milliárd dollárral.

A világ teljes laposkijelző-termelésének 70 százalékát teszik ki a nagyméretű TFT-LCD-k, amelyeket laptopokban, LCD monitorokban és LCD TV-kben használnak. A fennmaradó 30 százalékot a PDA-kban és mobiltelefonokban használt kisebb kijelzők adják.

Jelenleg Tajvan a világ legnagyobb LCD-monitorgyártója, a tavalyi globális termelés 52 százalékát adta a szigetország. A legnagyobb tajvani LCD-monitorgyártó a Benq és a Compal Electronics. Jelentős LCD-monitorgyártó a dél-koreai Samsung Electronics és a japán Sharp.

Az LCD monitorok termelése évi 37 százalékkal 113,3 millió darabra emelkedik 2006-ban. Addigra az eladott monitorok 80 százaléka lesz lapos kijelzős, szemben a 2002 végi 30 százalékkal. A felhasználók egyre inkább áttérnek a nagyméretű CRT monitorokról az áram- és helytakarékos LCD monitorokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról