Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 12. 10:00

Japánban márciusban 58,4 százalékkal emelkedett az eladott mobiltelefonok száma

Japánban már 5 hónapja folyamatosan emelkedik az értékesített mobiltelefonok száma. A növekedés hátterében a beépített digitális kamerával rendelkező készülékek népszerűsége áll. Egyre többen veszik igénybe a harmadik generációs hálózatokat is. Márciusban Japánban összesen 4,96 millió mobiltelefon talált gazdára, ami 58,4 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év harmadik hónapjához képest -- jelentette be a Japan Electronics and

Japánban már 5 hónapja folyamatosan emelkedik az értékesített mobiltelefonok száma. A növekedés hátterében a beépített digitális kamerával rendelkező készülékek népszerűsége áll. Egyre többen veszik igénybe a harmadik generációs hálózatokat is. Márciusban Japánban összesen 4,96 millió mobiltelefon talált gazdára, ami 58,4 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év harmadik hónapjához képest -- jelentette be a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA).

"A kamerával felszerelt telefonokra való átállás, illetve a 3G terjedése jelentősen elősegítette a mobiltelefon-eladások emelkedését, azonban a kedvezőtlen gazdasági környezet továbbra is korlátozza a keresletet" -- áll a JEITA által kiadott közleményben. A legnagyobb japán szolgáltató, az NTT DoCoMo már több mint 10 millió olyan mobiltelefont értékesített, amelyben beépített kamera található. Jelenleg az eladott mobiltelefonok mintegy 30 százaléka már kamerával szerelt modell.

Egyre népszerűbb az NTT DoCoMo harmadik generációs "FOMA" szolgáltatása is, amely többek között gyors internetelérést és videokonferencia lehetőséget is kínál. A kereslet növekedését elsősorban az okozza, hogy a DoCoMo nemrégiben új 3G telefonokat dobott piacra, amelyek elődeiknél lényegesen hosszabb akkumulátoros üzemidővel rendelkeznek, illetve a vállalat jelentősen megnövelte a 3G hálózat által lefedett területeket.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról