Szerző: roberto

2003. május 20. 10:11

Bruce Perens szerint az SCO Group az IBM ellen esélytelen, az ügyön egyedül a Microsoft nyerhet

A CNET-en tegnap megjelent kommentárjában Bruce

A CNET-en tegnap megjelent kommentárjában Bruce Perens, az Open Source Initiative egyik elindítója, az SCO Group IBM ellen felhozott vádjait megvizsgálva arra következtetésre jut, hogy SCO Group taktikája alapvetően hibás, és az egész ügyön csak a Microsoft nyerhet azzal, hogy a hírverést kihasználva félelmet, bizonytalanságot, kételyt próbál ébreszteni a Linux-felhasználókban. A márciusban kezdődött ügy eddigi fejleményeiről korábbi híreinkben számoltunk be. A Microsoft tegnap került a képbe, miután bejelentette, hogy licencdíjat fizet az SCO Groupnak bizonyos UNIX technológiák felhasználásáért, hogy szoftverei együtt tudjanak működni a UNIX-os szoftverekkel anélkül, hogy bármilyen szellemi tulajdon sérülne.

Perens rámutat arra, hogy az SCO IBM ellen felhozott vádjai üres fenyegetések (UNIX szakmai titkok illetéktelen felhasználása, szerződésszegés, versenyellenes magatartás), amelyek rendkívül nehezen bizonyíthatóak. Példaként említi a kilencvenes évek elejéről azt a pert, amelyben az AT&T a University of California-t vádolta az AT&T szoftvereken lévő copyright megsértésével. A bíróságon később az egyetem BSD rendszerének négy darab forrásfájljára szűkültek le a vádak, ezeket a fájlokat az egyetem munkatársai újraírták, a per költségeit pedig az AT&T-nek kellett állnia.

Az SCO által indított per legfontosabb vádpontja a szakmai titkok megsértése. Az SCO-nak tehát azt kellene bizonyítania, hogy a kérdéses UNIX technológiák valóban titkok voltak, azonban közismert, hogy a UNIX rendszerek működésének "titkai" harminc éve elérhetőek, és a UNIX specifikációkat az Egyesült Államok kormánya is közzétette a POSIX szabványok formájában. A különféle UNIX-ok forráskódjait számos egyetem használta egészen a Linux megjelenéséig, és a végzett szakemberektől elvárják, hogy jól ismerjék, és hasznosítsák karrierjük során mindazt, amit a UNIX belső működéséről tanultak az egyetemi évek alatt.

Perens számba veszi azt is, hogy a régebbi UNIX titkok mellett az SCO az újabb fejlesztések plagizálásával is vádolja az IBM-et, amelyek állítólag a Linux Intel Itanium processzorokon való hatékony működésével kapcsolatosak. A Linux Itanium portjának vezető fejlesztői (David Mosberger és Stephane Eranian) viszont a HP-nél dolgoznak, és maga az Itanium is a HP PA-RISC rendszerekkel buszkompatibilis. Perens még azt is megkockáztatja, hogy az SCO fegyvere visszafelé sülhet el, és majd a cégnek kell bizonyítania, hogy nem használt fel GNU/Linux forráskódot saját kereskedelmi UNIX rendszereiben.

"Érdemes megvizsgálnunk a Linux fejlesztői szervezetét" -- írja Perens -- "440 ember van felsorolva a Linux kernelben közreműködőként, de ez csak egy részleges lista. Ötvenezer sornál is több kódot írnak havonta csupán a kernelhez, míg más jelentős csoportok rendszerkönyvtárakat, segédprogramokat és alkalmazásokat készítenek [...], az SCO [pedig csak] egy kicsi, kétségbeesett vállalat [...], miért lenne szüksége a Linuxnak vagy az IBM-nek az SCO közreműködésére?" A kommentár teljes szövege a CNET oldalán olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról