Szerző: Barna József

2003. május 9. 08:55

NVIDIA: csökkenő nyereség, gyorsuló grafikus processzorok

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
Az NVIDIA tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A grafikus processzorokat és lapkakészleteket forgalmazó vállalat forgalma és nyeresége tovább csökkent, de a cég bizakodó a közeli jövőt illetően. Az NVIDIA egyben hivatalosan is megerősítette: a jövő héten jelenti be új csúcskategóriás 3D-gyorsító lapkáját.

Az április 27-én véget ért első pénzügyi negyedévben az NVIDIA 405 millió dollár árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 582,9 millió dolláros és az elmúlt negyedév 469 millió dolláros forgalmával. A nettó nyereség 19,7 millió dollárra, részvényenként 12 centre rúgott, míg egy évvel ezelőtt 83,2 millió dollár, részvényenként 47 cent, illetőleg az elmúlt negyedévben 50,9 millió dollár, részvényenként 30 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 410 millió dolláros árbevételt és részvényenként 11 centes profitot vártak.

Az eredmények közzétételekor Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató elmondta, hogy ugyan az elmúlt negyedév során sikeresen vezették be a legkorszerűbb grafikai effektusokat támogató, Microsoft DirectX 9-kompatibilis lapkákat a piac minden szegmensébe, "az NV30 [a vállalat év elején bemutatott csúcskategóriás processzora] számos dokumentált problémával rendelkezik, és nem tekinthető sikeres terméknek." Huang azonban hozzátette, cége a jövő héten megrendezésre kerülő E3 szakkiállításon jelenti be új, korábban NV35 néven ismert grafikus processzorát.

Az NVIDIA egyben közölte, hogy a Microsoft Xbox játékkonzolhoz szánt lapkák eladásából származó bevételek 43 millió dollárral csökkentek az előző negyedévhez képest, azonban a vállalat reményei szerint a jelenlegi negyedévben pótolható lesz a kieső árbevétel. Huang elemzők kérdéseire válaszolva elmondta továbbá, hogy az IBM az idén ősszel kezdi meg a vállalat grafikus processzorainak gyártását.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben 454-478 millió dollár közötti árbevételt vár a vállalat, amely jelentősen meghaladja az elemzők prognózisainak 424 millió dolláros átlagát. A forgalomnövekedést az Xboxhoz gyártott alkatrészek és a GeForce FX sorozat iránti kereslet szezonális emelkedése segíti majd. Ugyanakkor Marv Burkett pénzügyi vezérigazgató azt is elmondta, hogy a második negyedév során várhatóan 1-2 százalékkal csökken a bruttó haszonrés és 5-10 százalékkal emelkednek az üzemi költségek.

Az NVIDIA tegnap a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,06 százalékkal 16,06 dollárra emelkedett, majd az optimista negyedéves előrejelzés hatására 11 százalékkal 17,80 százalékra nőtt a tőzsdezárás után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról