Szerző: Barna József

2003. május 8. 16:50

A jövő héten jelenik meg az AMD Athlon XP 3200+

Lapunk információi szerint az AMD a jövő hét elején, várhatóan május 13-án jelenti be hivatalosan 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorait. A sunnyvale-i vállalat a gyorsabb busz bevezetésével igyekszik tartani a lépést a processzorok teljesítményversenyében az Intellel.

[HWSW] Lapunk információi szerint az AMD a jövő hét elején, várhatóan május 13-án jelenti be hivatalosan 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorait. A sunnyvale-i vállalat a gyorsabb busz bevezetésével igyekszik tartani a lépést a processzorok teljesítményversenyében az Intellel.

Amint arról hírt adtunk, az Intel április közepén mutatta be a korábbi változatoknál gyorsabb, 800 MHz-es rendszerbuszt használó, 3 GHz-en üzemelő Pentium 4 modelljét és az azt kiszolgálni képes új lapkakészletet. A vállalat május 12-én dobja piacra az alacsonyabb órajelen futó, 2,4, 2,6 és 2,8 GHz-es, ám szintén 800 MHz-es rendszerbuszt használó és a Hyper-Threading technológiát támogató új processzorait.

Válaszul az Intel lépésére az AMD szintén a jövő héten kezdi meg a 400 MHz-es buszt használó Athlon XP modellek forgalmazását. A hírek szerint két Athlon processzort jelent be a vállalat 3000+ és 3200+ modellszámozással, melyek 2,1, illetve 2,2 GHz-es sebességen működőnek. Mindkét új processzor a megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező Barton magra épül és 0,13 mikronos technológiával készül. Az AMD jelenlegi, asztali számítógépekbe szánt csúcsmodelljei 333 MHz-es buszt használnak.

Problémát jelenthet, hogy a jelenleg piacon levő chipkészletek hivatalosan nem támogatják a 400 MHz-es rendszerbuszt. Az egyetlen kivétel a SiS748, azonban az erre épülő alaplapok egyelőre nem kaphatók. A VIA ugyanakkor rövidesen megkezdi a KT600 forgalmazását, míg az NVIDIA nForce2 400 Ultra néven új revíziót bocsát ki az nForce2 lapkakészletből, amely már képes együttműködni az új processzorokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról