Szerző: Barna József

2003. május 7. 08:33

Cisco: csökkenő forgalom, növekvő nyereség

John Chambers
John Chambers
[WSJ] A Cisco Systems tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A hálózati berendezéseket gyártó óriásvállalat csökkenő árbevétel mellett növekvő nyereségről számolt be.

Az április 26-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Cisco 4,62 milliárd dolláros árbevételt ért el, míg a tavalyi év bázisidőszakában 4,82 milliárd dollár volt a forgalom. A nyereség azonban jelentősen emelkedett a tavalyi év megfelelő időszakához képest. A vállalat 987 millió dolláros, részvényenként 14 centes profitról számolt be, míg egy évvel korábban 729 dolláros, részvényenként 10 centes nyereséget ért el. Az egyszeri költségeket nem számítva a nyereség részvényenként 15 centet tett ki. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők ilyen alapon részvényenként 14 centes nyereséget vártak.

A harmadik pénzügyi negyedév tradicionálisan a Cisco leggyengébb negyedéve. A csökkenő árbevétel ellenére a vállalat elsősorban a költségek radikális csökkentése miatt volt képes növekvő nyereségről beszámolni. A cég bruttó haszonrése (azaz az üzemi költségek levonása előtti profit) a negyedév során rekordszintre, 71 százalékra emelkedett a tavalyi megfelelő időszak 64 százalékos értékéről. Eközben a vállalat üzemi költségei 8 százalékkal csökkentek, elsősorban a gyártási folyamatok és az alkatrész-beszerzés racionalizálásának köszönhetően.

A jelenlegi, július 26-án véget érő negyedik pénzügyi negyedévben a vállalat a harmadik negyedéves szinttel nagyjából megegyező árbevételt vár. John Chambers elnök-vezérigazgató egyben elmondta, hogy hosszú ideje első alkalommal némileg optimistább a fellendülést illetően, és várakozásai szerint a forgalom az előrejelzések felső szegmensébe esik majd. Mint elmondta, a februárban és márciusban tapasztalható visszaesés után a megrendelések száma április folyamán ismét növekedésnek indult.

A Cisco tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 3,32 százalékkal 15,90 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 15,87 dollárra esett vissza.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról