Szerző: Vörös Péter

2003. május 6. 15:46

Az EMC és a Microsoft kibővíti stratégiai üzleti és technológiai partnerkapcsolatát

[Hill and Knowlton] Közös céljuknak megfelelően -- hogy a vásárlók a Windows használatát a hálózati tárolókörnyezetek felé is kiterjeszthessék -- az EMC és a Microsoft nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy kibővítik üzleti és technológiai kapcsolatrendszerüket a tárolás területén.

[Hill and Knowlton] Közös céljuknak megfelelően -- hogy a vásárlók a Windows használatát a hálózati tárolókörnyezetek felé is kiterjeszthessék -- az EMC és a Microsoft nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy kibővítik üzleti és technológiai kapcsolatrendszerüket a tárolás területén.

A számottevően szélesebb körű és átfogóbb megállapodás -- amelyet ma Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója, valamint Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója jelentett be az idei EMC technológiai csúcstalálkozón -- szorosabb együttműködést és integrációt jelent a hálózati tárolótechnológiák és a kínált termékek és szolgáltatások területén.

A kibővített licencelési és technológiai megállapodás a következőket tartalmazza: a windowsos tárolási technológiák integrálását, új értékesítési és kereskedelmi kezdeményezéseket, valamint új szolgáltatási és támogatási megállapodásokat. Mindezek eredménye jobb felügyelhetőség és a Windows-technológia zökkenőmentes illeszkedése lesz az automatizált hálózati tárolási környezetekbe.

A kibővített megállapodás a következőkre helyezi a hangsúlyt:

  • Az EMC beépíti a Microsoft Windows Server 2003 tárolási API-jait (VSS, VDS, MPIO) a saját tárolóplatform-funkciói közé. Ez a szoros integráció egy konzisztens windowsos felületet eredményez a fejlett tárolási funkciók eléréséhez, így a felhasználók kiterjeszthetik a Windows használatát az automatizált tárolási környezetek felé is. Továbbá, a Microsoft tárolási API-jainak alkalmazásával az EMC saját ControlCenter nyílt tárolórendszer-felügyeleti alkalmazásait is integrálja, ez lehetővé teszi a felhasználóknak a nagyméretű vállalati Windows-rendszerek jobb felügyeletét.
  • Az EMC és a Microsoft együttműködik az újonnan létrejövő tárolórendszer-felügyeleti szabványokra épülő nyílt tárolórendszer-felügyelet legjobb gyakorlati alkalmazásainak és referencia-implementációinak meghatározása érdekében.
  • Az EMC egy új EMC NAS termékcsalád alapjául licencelni fogja a Microsoft Windows Powered NAS szoftverét.
  • Mindkét cég együttműködik a Windowsra épülő termékek és az EMC Celerra NAS család kompatibilitásának biztosítása érdekében. Ez a törekvés a vásárlók számára a NAS-megoldások szélesebb körű, méretezhetőbb családjait és az EMC Celerra NAS garantált kompatibilitását jelentik a jövőbeli Microsoft verziókkal.
  • Az EMC és a Microsoft együttműködési támogatási megállapodást fog kötni a vállalati windowsos környezetekben telepített EMC-termékek közös támogatási módszertanainak biztosítására.
  • A vállalatok kapcsolódó kereskedelmi és értékesítési kezdeményezéseket indítanak annak érdekében, hogy megismertessék a vásárlókkal az integrált Microsoft- és EMC-technológiák előnyeit a hálózati tárolókörnyezetekben, és serkentsék az EMC Windows Powered NAS megoldásainak elterjedését.
  • Az EMC és a Microsoft a Microsoft Communication Protocol Licensing Programjának (MCPP) keretében aláírt egy licencmegállapodást a protokollok kölcsönös együttműködésének lehetővé tételére az EMC hálózati tárolóeszközei és a Windows kliens PC-i között.

Bill North, az IDC tárolási szoftverterületi kutatási igazgatója a következőket nyilatkozta: "Ez a bejelentés áttörést jelent a hálózathoz csatlakoztatott tárolóeszközök felügyeletében. Az EMC és a Microsoft vásárlói ezután egyetlen integrált konzolt használhatnak összes tárolóeszközük felügyeletéhez ahelyett, hogy külön eszközöket kellene elindítaniuk a NAS- és a lemeztömb-funkciók felügyeletére."

Joe Tucci, az EMC elnöke és vezérigazgatója szerint: "Ez a megállapodás a Microsoft az ipari szabvány platformok területén elfoglalt pozíciójában rejlő lehetőségeket egyesíti az EMC páratlan erejével az automatizált hálózati tárolóeszközök terén."

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója hozzátette: "Az EMC-vel való kapcsolatunk bővíteni fogja a legfontosabb Windows Server 2003-ra épülő tárolótechnológiák és a Windows Powered NAS használatát, mivel olyan mindenre kiterjedő tárolómegoldást kínál, amely méretezhető, könnyen felügyelhető és magas szintű szolgáltatást nyújt, miközben csökkenti a kockázatokat és javítja a vásárlók befektetéseinek megtérülését."

Az EMC és a Microsoft globális stratégiai szövetsége 2000 februárjában jött létre azzal a céllal, hogy segítse a felhasználókat információtárolási, felügyeleti és védelmi erőforrásaik jobb kihasználásában az általános operációs környezetek révén. A szövetség részeként az EMC és partnerei voltak az elsők, akik a Microsoft rendszerarchitektúrát felhasználó konfigurációkat készítettek és vizsgáltak be. Az eredményül kapott tervek egyszerűsítik a Windows 2000 Server platformra épülő adatközponti megoldások telepítését és csökkentik az ehhez tartozó időt és költségeket.

Az EMC automatizált hálózati tárolóeszközei szolgálnak a redmondi Microsoft Partner Solution Center legfőbb tárolóplatformjául. A két cég számos területen működik együtt a Windows Server 2003-at az EMC hálózati tárolórendszereivel, szoftvereivel és szolgáltatásaival kombináló megoldások fejlesztésben és implementálásában. Az EMC Microsoft Gold minősítésű szolgáltatási, és ugyancsak Gold minősítésű szoftverpartner.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról