Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 5. 18:19

Az amerikai kiskereskedelemben a legolcsóbb PC-k voltak a legkelendőbbek

Az iraki háború alig éreztette hatását az amerikai kiskereskedelmi PC-eladásokon -- derül ki az NPDTechworld jelentéséből. A gyártóknak azonban egyelőre továbbra is meg kell küzdeniük a rendkívül alacsony árakkal.

Az iraki háború alig éreztette hatását az amerikai kiskereskedelmi PC-eladásokon -- derül ki az NPDTechworld jelentéséből. A gyártóknak azonban egyelőre továbbra is meg kell küzdeniük a rendkívül alacsony árakkal.

Egy ma nyilvánosságra hozott felmérés szerint a fogyasztók továbbra is az olcsó konfigurációkat keresik. A kiskereskedelemben márciusban értékesített asztali PC-k átlagos ára 719 dollár volt, ami alig magasabb, mint a februári 717 dollár, ami minden idők legalacsonyabb átlagos ára volt. A márciusban eladott notebookok átlagos ára februárhoz képest 60 dollárral 1373 dollárra emelkedett.

Az NPDTechworld felmérése szerint a kisereskedelemben továbbra is a legalsó árkategóriás PC-k a legnépszerűbbek: a 800 dollárnál olcsóbb asztali gépekből és a 1200 dollárnál olcsóbb notebookokból kelt el a legtöbb. Az asztali gépek eladásai tavaly márciushoz képest 11,5 százalékkal csökkentek, februárhoz képest 4,5 százalékkal estek vissza. Az értékesített notebookok száma tavalyhoz képest 2 százalékkal nőtt, februárhoz képest nem változott.

Az 1200 dollárnál olcsóbb, tehát legalsó árkategóriába tartozó notebookok eladásai 50 százalékkal növekedtek tavaly márciushoz képest. Januárban és februárban a növekedés 153, illetve 125 százalékos volt. Az 1200-1800 dolláros notebookok eladásai 20 százalékkal csökkentek, az 1800 dollárnál drágább konfigurációk eladásai 8 százalékkal estek vissza. A legdrágább noteszgépekből januárban és februárban 28,4 százalékkal és 18,6 százalékkal többet adtak el, mint korábban.

Az asztali gépek piacán is hasonlóan alakult a helyzet, egyedül a 800 dollárnál olcsóbb konfigurációk eladásai növekedtek (tavalyhoz képest 9,3 százalékkal), a középkategóriás (800-1500$) és csúcskategóriás számítógépek forgalma 42, illetce 22 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról