:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. május 5. 16:51

Mikrohullámú internet: vége a dalnak?

Egy minisztériumi rendelet áprilisi hatálybalépését követően új engedélyeket nem adhat ki a Hírközlési Felügyelet a 2,4 GHz-es tartományban vezeték nélküli internetet kínáló vállalkozások számára. Az ok: a rendelet valamennyi, az internetkapcsolathoz eddig használatos berendezést a jövőben már csak beltéri felhasználásra engedélyez, valamint az antennák megengedett teljesítményét a korábbi maximumnak az egynegyedében határozza meg -- így az eddig alkalmazott technikai megoldások az eddigi tűrtből a tiltottba kerülnek.

[HWSW] Egy minisztériumi rendelet áprilisi hatálybalépését követően új engedélyeket nem adhat ki a Hírközlési Felügyelet a 2,4 GHz-es tartományban vezeték nélküli internetet kínáló vállalkozások számára. Az ok: a rendelet valamennyi, az internetkapcsolathoz eddig használatos berendezést a jövőben már csak beltéri felhasználásra engedélyez, valamint az antennák megengedett teljesítményét a korábbi maximumnak az egynegyedében határozza meg -- így az eddig alkalmazott technikai megoldások az eddigi tűrtből a tiltottba kerülnek.

A rendelet ugyan nem visszamenőleges hatályú, ám a jogszerűen nyújtott vezeték nélküli internetszolgáltatás terjedésének biztosan véget vet: sem új engedélyeket nem ad ki, sem a régiek módosítását nem engedélyezi a hatóság. Az antennák teljesítményének előírt csökkentésével pedig az is kérdésessé válik, hogy a jelenleg működő szolgáltatók továbbfolytathatják-e tevékenységüket.

Egy másik sávban már létezik frekvenciaengedélyhez kötött internetszolgáltatás, ám azt csak az az öt cég nyújthatja, amelyek két évvel ezelőtt koncessziót nyertek. Egyes feltételezések szerint az öt koncessziót nyert vállalkozás érdekeit sérti a mikrós vállalkozások létre, s az ezzel kapcsolatos lobbizásuk hatása a korlátozó rendelet.

További részletek tényfeltáró cikkünkben olvashatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.